Un profesor universitar locuiește de peste două luni sub apă: Un lucru îi lipsește cel mai mult (Video)

Un profesor universitar locuiește de peste două luni sub apă: Un lucru îi lipsește cel mai mult (Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Un bărbat din Statele Unite a depășit în weekend recordul de zile petrecute sub apă fără depresurizare. El vrea să-și continue aventura pentru a completa un proiect științific.

Joseph Dituri, un profesor universitar din SUA, a ajuns în weekend la 74 de zile de când trăiește într-un refugiu subacvatic pentru scufundători, aflat la o adâncime de zece metri, pe fundul unei lagune din Key Largo, Florida.

El și-a început aventura pe 1 martie, iar de atunci nu a ieșit la suprafață, relatează AP, citată de ABC News.

Recordul anterior de 73 de zile, două ore și 34 de minute fusese stabilit de doi profesori din Tennessee, Bruce Cantrell și Jessica Fain, în același loc, în 2014.

Spre deosebire de un submarin, capsula nu folosește tehnologia pentru a regla presiunea subacvatică, în schimb, profesorul a avut la dispoziție dotările de bază necesare ca să poată locui acolo - cuptor cu microunde, frigider, televizor (pe care a spus că nu l-a pornit deloc), telefon, internet și altele.

El a prezentat într-o înregistrare video de pe YouTube condițiile de trai din locuința subacvatică:

100 day mission undersea Habitat tour

Cunoscut sub numele "Dr. Deep Sea", Dituri este monitorizat constant și primește periodic vizitele unor echipe care îi aduc provizii și îi analizează parametrii medicali.

El a urmat o dietă bogată în proteine din ouă și somon, preparându-și mesele la un cuptor cu microunde, și-a respectat "cu sfințenie" numărul zilnic de flotări ca să rămână în formă și a dormit câte o oră în timpul zilei.

Profesorul nu a urmărit, însă, doar să depășească un record și apoi să iasă la suprafață. El plănuiește să stea în capsulă până la 9 iunie, când va atinge 100 de zile și va termina misiunea științifică intitulată Project Neptune 100. Proiectul îmbină cercetarea medicală și pe cea oceanică cu aplicații în scop educațional și este organizat de Fundația pentru Dezvoltarea Resurselor Marine, proprietara habitaclului subacvatic.

"Recordul e o mică realizare și îl apreciez mult. Sunt onorat că l-am reușit, dar mai avem multe cercetări de făcut", a declarat Dituri, profesor la Universitatea din Florida de Sud și fost ofițer al marinei militare americane.

Cercetarea lui include experimente zilnice în psihologie pentru a monitoriza modul în care organismul uman răspunde la condiții de presiune extremă. "Ideea e să populăm oceanele, să avem grijă de ele și să te tratăm bine trăind în ele", a explicat el.

În intervalul petrecut sub apă, profesorul a ținut cursuri online și a realizat interviuri din locuința subacvatică. El a fost urmărit de peste 2.500 de studenți și a continuat să predea cursurile de inginerie biomedicală de la universitatea din Florida.

Deși îi place să locuiască în ocean, Joseph Dituri a mărturisit că există un lucru care îi lipsește mult: "Soarele a fost un factor major în viața mea - de obicei, la 5:00 mă duceam la sală, apoi mă întorceam și urmăream răsăritul", a spus el.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇