Un laborator rusesc controversat a început studierea virusurilor preistorice

Un laborator rusesc controversat a început studierea virusurilor preistorice

Vektor, un laborator finanțat de statul rus, a anunțat că lansează un program de cercetare a virusurilor preistorice. Acestea au fost găsite în rămășițe animale descoperite în urma topirii permafrostului siberian.

Laboratorul situat în Siberia a transmis printr-un comunicat de presă că scopul proiectului este identificarea paleovirusurilor (patogeni care au existat în trecut, însă au dispărut între timp) și desfășurarea cercetărilor avansate în privința evoluției virusurilor.

Cercetările efectuate în colaborare cu Universitatea Yakutsk au început cu analiza țesuturilor extrase de la un cal preistoric, care ar fi vechi de 4.500 de ani.

ADVERTISING

Reprezentanții Vektor au mai transmis că rămășițele au fost descoperite în 2009 în Yakutia, o regiune vastă din Siberia, unde rămășițele unor animale paleolitice, precum mamuții, sunt găsite în mod regulat.

Oamenii de știință vor extrage mostre de la mamuți, câini, rozătoare, elani, potârnichi, iepuri de câmp și alte animale preistorice.

Maxim Cheprasov, directorul laboratorului din cadrul Muzeul Mamuților de la Universitatea Yakutsk, a spus că animalele recuperate au fost deja supuse unor studii bacteriene, potrivit Science Alert.

ADVERTISING

Oamenii de știință avertizează că Arctica se topește de două ori mai repede decât media globală, unul dintre pericole fiind eliberarea unor virusuri despre care e posibil ca nici măcar să nu avem idee.

Citește și Ce s-ar întâmpla dacă ar dispărea toate virusurile de pe pământ

Fost centru pentru dezvoltarea armelor biologice

„Desfășurăm pentru prima oară studii în privința paleovirusurilor”, a adăugat Cheprasov.

Un fost centru pentru dezvoltarea armelor biologice în perioada sovietică, laboratorul Vektor din regiunea Novosibirsk, a Siberiei, este unul dintre cele două instituții din lume care dețin virusul variolei.

ADVERTISING

Totodată, laboratorul a ajuns pe prima pagină a publicațiilor din întreaga lume după ce o explozie a zguduit din temelii clădirea, în luna septembrie a anului 2019. Laboratorul a fost cuprins de flăcări, însă autoritățile au insistat la acea vreme că nu erau depozitate substanțe cu risc biologic în încăperea în care s-a produs deflagrația.

Tot Vektor a dezvoltat un vaccin împotriva coronavirusului, EpiVacCorona, care a primit licență în octombrie 2020 în Rusia și este programat să înceapă producerea în masă în februarie.

Vezi și Bacteria care cauzează cariile ar putea favoriza răspândirea cancerului în corp


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇