Un experiment cu canguri i-a uimit pe cercetători. Cum se folosesc de limbajul corpului pentru a cere ajutorul

Un experiment cu canguri i-a uimit pe cercetători. Cum se folosesc de limbajul corpului pentru a cere ajutorul

Cangurii din grădinile zoologice sau sanctuare se folosesc de limbajul corporal pentru a cere oamenilor ajutorul, la fel cum procedează caii sau câinii, au descoperit oamenii de știință.

Cercetarea recentă sugerează că până și animalele sălbatice pot învăța să comunice cu oamenii și nu e nevoie decât să stea pe lângă aceștia, să intre în contact cu ei.

Studiul desființează teoriile anterioare, care spuneau că abilitatea animalelor de a comunica cu oamenii e rezultatul domesticirii, a explicat Alan McElligott, de la City University, din Hong Kong.

ADVERTISING

50 de milioane de canguri – animale care nu au fost niciodată domesticite – aleargă libere în Australia. Cangurii sunt acolo la fel de comuni cum sunt căprioarele în Europa, a mai spus omul de știință. Însă mii de astfel de animale trăiesc în grădini zoologice, parcuri sau sanctuare, pentru a fi protejate sau în scopuri educative.

16 astfel de canguri, din diferite subspecii, toți din captivitate, au fost antrenați să găsească o recompensă – bucăți de morcov sau cartof dulce- , întocmai cum se procedează cu caii, câinii sau chiar caprele.

ADVERTISING

Dacă de obicei aceste recompense se aflau într-o cutie pe care o puteau deschide, la un moment dat bunătățile au fost plasate într-o cutie imposibil de deschis, fiind observată reacția cangurilor.

La fel ca restul animalelor supuse anterior experimentului, animale domestice, cangurii s-au întors conștient către om, privindu-l și cerându-i ajutorul.

Aveau privirea unui câine sau a unei capre. Câțiva chiar s-au apropiat de om și l-au zgâriat fin pe genunchi (așa cum fac câinii atunci când își doresc atenție), a explicat omul de știință, conform New Scientist.

ADVERTISING

Vezi și Un suedez a reușit să dreseze coțofene: Păsările adună capacele metalice de la sticle și primesc în schimb mâncare (Video)

Așa au reacționat toți cangurii, atât din speciile considerate prietenoase, cât și cei din specii despre care oamenii de știință nici nu credeau că le pot antrena pentru experiment, așa cum sunt Macropus giganteus sau Macropus rufus.

Reacția cangurilor a fost pusă pe seama faptului că animalele trăiesc în grupuri și au nevoie să interacționeze, să se facă înțelese, ba chiar să ceară ajutorul. Prin urmare, pot ajunge să procedeze astfel și cu cei din alte specii.

Citește și Și animalele au slăbiciunea alcoolului. Iată o veveriță care s-a îmbătat după ce s-a înfruptat din pere fermentate (Video)


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇