Un dihor dintr-o specie pe cale de dispariție a fost clonat în premieră!

Un dihor dintr-o specie pe cale de dispariție a fost clonat în premieră!

Oamenii de știință au clonat cu succes o specie de dihor în pericol de dispariție, folosind celule care au fost înghețate în urmă cu 30 de ani.

Clona, numită Elizabeth Ann, face parte dintr-una dintre cele mai amenințate specii de dihor din America de Nord, după cum arată World Wildlife Fund for Nature (WWF). Născută la data 10 decembrie 2020, Elizabeth Ann a fost creată cu celule de la Willa, o femelă dihor sălbatică. După ce aceasta a murit, celulele sale au fost congelate, în 1988, se arată într-un comunicat de presă al U.S. Fish and Wildlife Service (USFWS), organism care a fost implicat în proces.

ADVERTISING

Vezi și Cea mai rară specie de țestoasă din lume ar putea fi salvată! ”E cea mai bună veste a anului, dacă nu chiar a ultimilor 10 ani”

Reușita reprezintă prima oară când o specie aflată pe cale de dispariție din SUA este clonată. Cercetătorii speră că Elizabeth Ann va îmbunătăți diversitatea genetică a populației de dihori, care în prezent este descendenta a numai șapte indivizi. Astfel, toți membrii speciei care trăiesc în prezent sunt, de fapt, frați vitregi, arată Live Science.

„O victorie pentru biodiversitate”

„Elizabeth Ann este o victorie pentru biodiversitate și genetică”, a declarat Ryan Phelan, director executiv al Revive & Restore, organizație care a fost de asemenea implicată în clonare.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Dihorii din specia Mustela nigripes erau considerați în trecut dispăruți, însă oamenii de știință au descoperit o populație mică, în 1981, care le-a permis conservaționiștilor să înceapă un program de împerechere în captivitate pentru această specie.

Între 250 și 350 de dihori trăiesc în captivitate, iar peste 300 trăiesc în locuri de pe planetă unde specia a fost reintrodusă în sălbăticie. Însă diversitatea genetică limitată a speciei a fost o provocare pentru recuperarea sa, făcând creaturile predispuse la boli și anumite infecții.

ADVERTISING

Având în vedere că Willa nu a fost unul dintre cei „șapte fondatori” ai populației, genele sale, care sunt acum deținute de Elizabeth Ann, ar putea aduce o varietate genetică necesară.

Proiectul de clonare a dihorilor din această specie a început în 2013, fiind rezultatul unei colaborări între USFWS, Revive & Restore, compania ViaGen Pets & Equine, San Diego Zoo Global, și Association of Zoos and Aquariums.

Multe alte animale aflate în pericol de dispariție au fost clonate în alte locuri din lume, inclusiv gaurul (bizon indian), în 2001, ibexul din Pirinei, capre sălbatice, în 2009 și coioți, în 2012.

Te-ar putea interesa și Porcii modificați genetic au fost aprobați pentru consum în SUA


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇