Anul Nou a venit cu o veste bună pentru cea mai rară specie de țestoasă din lume, despre care se credea că nu poate merge decât spre extincție, din moment ce mai rămăsese în viață doar un mascul.
Țestoasa cu carapace moale Swinhoe, pe numele științific Rafetus swinhoei, mai era reprezentată pe Terra, din ce știau oamenii de știință, de un singur exemplar, un mascul. La finele anului trecut a fost găsită și o femelă. Testele genetice au confirmat faptul că face parte din aceeași specie, arată IFL Science.
Femela a fost găsită în lacul Dong Mo, în Vietnam. ”Într-un an plin de vești proaste și tristețe, descoperirea acestei femele ne oferă nouă, tuturor, speranța că această specie are o șansă la supraviețuire”, a declarat Hoang Bich Thuy, din partea Wildlife Conservation Society’s, din Vietnam.
Vânată până aproape de dispariție pentru carne și ouă, specia mai avea doar un mascul, locatar al unei grădini zoologice din China. Acum s-a făcut anunțul că a fost găsită în viață încă o femelă și că specia ar mai putea avea încă doi indivizi, care ar fi fost văzuți, unul tot în lacul Dong Mo, iar un altul într-un lac învecinat, Xuan Khanh. Nu se cunoaște încă sexul acestora.
”E cea mai bună veste a anului, dacă nu chiar a ultimilor 10 ani, din punctul de vedere al conservării țestoaselor”, a mai spus și Andrew Walde, unul dintre oamenii de știință care se ocupă cu conservarea țestoaselor.
Au fost încercări de a obține pui ai acestei specii încă din 2008, inclusiv prin inseminare artificială, dar femela care ar fi trebuit să devină mamă a murit în 2019.
Femela găsită în lacul Dong Mo este sănătoasă, puternică, cântărește 86 de kilograme și măsoară un metru lungime.