Un cerb cu o boală rară, care poate apărea și la oameni, a fost descoperit în Tennessee

Un cerb cu o boală rară, care poate apărea și la oameni, a fost descoperit în Tennessee

Un cerb a fost găsit cutreierând debusolat străzile din orașul Farragut, statul american Tennessee. Ce a atras atenția tuturor erau firele groase de păr crescute pe ambii globi oculari, aproape ca niște bucăți de blană.

Firele de păr erau crescute pe „discuri de țesut” care acopereau ambele cornee ale cerbului, partea transparentă a ochiului care acoperă irisul și pupila. Afecțiunea bizară este numită „dermoizi corneeni”.

Pentru că autoritățile s-au temut că ar putea suferi și de o boală contagioasă, mai cu seamă ca animalul nu părea să se teamă de oameni, a fost ucis. Ulterior, corpul său a fost analizat, ajungându-se la concluzia că cerbul suferea nu numai de o boală, ci de două, dintre care una extrem de rar întâlnită, conform IFL Science.

ADVERTISING

Prima, numită „dermoizi corneeni”, consta practic în niște tumori benigne ce acopereau corneele cerbului, precum niște bucăți de cârpă. Astfel, animalul putea să „distingă ziua de noapte, dar cel mai probabil nu știa încotro mergea”, a explicat Sterling Daniels, biolog specialist în viața sălbătică de la Agenția de Resurse pentru Viața Sălbatică din Tennessee (TWRA).

Te-ar putea interesa și Femeia care a descoperit că e propriul geamăn: Are două seturi de ADN!

Același cerb a fost diagnosticat însă și cu boala hemoragică epizootică (EHD), care poate cauza febră, inflamații severe și pierderea fricii de oameni. Așa se explică de ce animalul dezorientat a ajuns pe străzile dintr-o suburbie la sfârșitul lunii august 2020 și nu se temea de oameni.

ADVERTISING

Cu toate acestea, boala nu explică de ce i-au crescut fire de păr pe globii oculari.

Cel mai probabil, peticele păroase s-au format devreme în dezvoltarea animalului, în timp ce încă era în pântecele mamei, a spus dr. Nicole Nemeth, profesor la Școala Veterinară a Universității din Georgia. În loc să se dezvolte într-o cornee transparentă, țesutul a format piele și foliculi de păr, astfel obstrucționând dezvoltarea ochilor cerbului.

Sub stratul gros de păr, ochii cerbului erau perfect normali și funcționali.

ADVERTISING

Când a fost ucis, cerbul avea mai bine de un an, reușind, prin urmare, să se adapteze chiar și fără vedere. Își dezvoltase primul set de coarne probabil înainte să fie infectat cu EHD, boală pentru care nu există tratament.

Chiar și oamenii pot dezvolta dermoizi în ochi, însă afecțiunea este extrem de rară. În cazul cerbilor, e abia al doilea caz documentat, primul fiind descoperit în Louisiana, în 2007.

Vezi și Există oameni care nu pot număra oi pentru a adormi, iar asta e o boală


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇