O pasăre cum vezi, cu foarte multă șansă, o dată în viață, jumătate mascul, jumătate femelă, a fost fotografiată de un ornitolog în statul american Pennsylvania.
Deși astfel de specimene există, sunt totuși foarte rare și cu atât mai greu de fotografiat. A avut însă acest noroc un ornitolog la pensie, Jamie Hill, în vârstă de 69 de ani, arată BBC.
Un prieten i-a spus lui Jamie Hill că, de ceva vreme, o pasăre ciudată vine la hrănitoarea montată de el, în Warren County, Pennsylvania. I-a povestit că nu semăna cu niciun alt cardinal zărit, deși avea trăsături ce sugerau clar că era vorba despre această specie.
Jamie Hill a fost să vadă minunea cu ochii lui și nu mică i-a fost mirarea când s-a trezit față în față cu un cardinal (Cardinalis virginiansis), dar de sex ambiguu.
Asemeni unui mascul, avea jumătate din penaj de un roșu aprins, în timp ce cealaltă jumătate a corpului era acoperită cu pene colorate într-un galben-maroniu pal, așa cum sunt femelele speciei. Creasta este și ea împărțită coloristic în două.
”O șansă la un milion”, așa a calificat ornitologul întâlnirea cu pasărea. Inițial, a crezut că este vorba despre o pasăre care suferă de leucism, o afecțiune genetică ce presupune pierderea unei părți din melanină.
Citește și O ciudățenie de pinguin: galben, ca niciunul altul! Și nimeni nu știe de ce
La un studiu mai atent al fotografiilor rezultate, ornitologul a ajuns însă la concluzia că pasărea are jumătate din corp de sex femeiesc, iar jumătate bărbătesc.
Cu alte cuvinte, pasărea are aparat reproducător femeiesc și bărbătesc, ambele funcționale, fiecare situat pe o parte a corpului, stânga sau dreapta.
Păsările cu această caracteristică, cum e cea pe care Hill a putut să o fotografieze timp de o oră, sunt rezultatul unei erori care apare în timpul diviziunii celulare, a explicat profesorul Brian Peer, de la Western Illinois University, care studiază de multă vreme tocmai această anomalie apărută la păsări.