Uitarea ar putea fi, de fapt, un semn al eficienței creierului. Cum funcționează procesul

Uitarea ar putea fi, de fapt, un semn al eficienței creierului. Cum funcționează procesul
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Te temi că uiți anumite aspecte, amănunte? Iată de ce nu ar trebui să te îngrijorezi pentru asta! Un studiu recent realizat la Universitatea Bond, în Australia, a arătat că uitarea ar putea fi privită ca un semn de eficiență a creierului.

În cadrul studiului, oamenii de știință s-au uitat mai ales la modul în care creierul reacționează atunci când oamenii întâlnesc o persoană sau un obiect „scos din context” pentru prima oară. Autorul cercetării, Oliver Baumann, asistent universitar la Universitatea Bond, a explicat că, având în vedere că am fi văzut colegul doar la birou, sistemul de memorie pare să genereze un „instantaneu” care reunește persoana și biroul.

ADVERTISING

„Creierul nostru crede că acea persoană aparține acelei camere. Dacă o întâlnești în alt loc, asta creează o problemă prin faptul că ai putea să nu o mai recunoști”, a spus acesta. „Asta nu se întâmplă odată ce creierul tău află că persoana există independentă de acea cameră.

La a doua și a treia întâlnire, creierul nu va mai face aceeași greșeală, ci va codifica persoana și camera în mod separat”, a adăugat expertul, conform Medical Xpress.

Creierul este „în esență eficient sau aproape leneș”

Baumann a mai precizat că fenomenul indică faptul că, de fapt, creierul nostru este „în esență eficient sau aproape leneș”.

ADVERTISING

„Dacă vedem un copac și este asociat cu o pădure, atunci ar putea fi eficient de presupus că nu toți copacii și pietrele sunt entități separate, ci sunt codificate ca o unitate. Asta garantează că nu ne supraîncărcăm creierul și nu irosim spațiu și energie. Doar atunci când pare benefic de presupus că un obiect sau o persoană există în afara fundalului, creierul nostru face efortul de a codifica obiectul sau persoana ca o unitate independentă”, a continuat Baumann.

Te-ar putea interesa și Atâtea gânduri avem într-o zi! Și te mai întrebi de ce te doare capul

ADVERTISING

În cadrul cercetării, studenții care erau întinși sub un tomograf au fost rugați să-și amintească multiple imagini sau obiecte (ceas, rucsac sau o brioșă) pe fundalul lor (o grădină, o sală de fitness sau o spălătorie).

Jumătate dintre obiecte au fost arătate studenților cu o zi în urmă. Asta a făcut posibilă observarea diferențelor din reacțiile creierului atunci când obiectele erau cunoscute sau erau văzute pentru prima oară.

În următoarea fază a experimentului, cercetătorii au schimbat fundalurile unor obiecte, iar acest lucru a dus la dificultăți în amintirea obiectelor necunoscute.

Concluzia oamenilor de știință a fost că creierul nostru se străduiește să fie eficient și codifică doar ce este absolut necesar.

„Asta demonstrează că nu trebuie să codificăm mai mult decât trebuie și mai mult nu înseamnă mereu mai bine.

Oamenii cu hipertimesie își amintesc aproape totul din viața lor și, deși asta pare o funcție interesantă, vine la pachet cu un dezavantaj pentru că acești oameni au o masă uriașă de informații și le poate fi foarte greu să se concentreze. Uitarea ajută la organizarea spațiului nostru mintal și totul se rezumă la eficiență”, a mai spus omul de știință.

Citește și Aceasta este vârsta la care ne pierdem pasiunea pentru viață - Studiu


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇