Tratament neobișnuit pentru stres la un elefant de la zoo din Varșovia. Ce va primi Fredzia

Tratament neobișnuit pentru stres la un elefant de la zoo din Varșovia. Ce va primi Fredzia

A fost un an greu pentru Fredzia, o tânără femelă de elefant african, care își duce zilele la grădina zoologică din Varșovia. În martie, din cei patru elefanți care trăiesc aici au mai rămas doar trei, după moartea Ernei, cea mai mare dintre femele și liderul turmei.

Mai cu seamă Fredzia a suferit și încă suferă din cauza dispariției Ernei. Stresul ei e vizibil, spun îngrijitorii parcului zoo, arată BBC.

Aceștia au sesizat imediat schimbări în comportamentul acesteia. Când a văzut cadavrul Ernei nu a părut că realizează ce s-a întâmplat. Era mai degrabă veselă și entuziasmată. A intrat imediat apoi într-o depresie adâncă și se vedea că o plânge, în felul ei, pe Erna, a explicat managerul parcului zoo.

ADVERTISING

Stresul ei vine și din încercarea de a stabili o legătură cu cealaltă femelă din turmă, Buba.

Citește și Pui gemeni de elefant, premieră în Sri Lanka! (Video) De ce se nasc atât de rar

Poate dura luni sau chiar ani pentru elefanți ca să se împace cu dispariția cuiva și ca armonia să reapară în cadrul turmei.

Sunt momente dificile în cadrul turmei și adesea elefanții au probleme de comportament atunci când structura unui grup se schimbă, explică dr. Agnieszka Czujkowska.

Oricât de tristă este situația, aceasta este o oportunitate pentru conducerea zoo de a încerca un nou tratament. Concret, femelei îi va fi administrat extract de ulei de cannabis, pentru a vedea dacă starea sa de anxietate va scădea. Acesta ar trebui să stimuleze producția de serotonină și dopamină, care ajută la combaterea depresiei.

ADVERTISING

Până acum, a fost monitorizat nivelul de cortizol din corpul elefantului și pare că e candidatul perfect.

De menționat că suplimentul nu va conține THC, componentul psihoactiv din cannabis. Dacă tratamentul va funcționa, acesta va fi aplicat și în cazul altor animale, cum ar fi rinocerii și urșii, atunci când va fi nevoie.

Vezi și O ciudată specie înrudită cu elefantul, dar minusculă cât un șoarece, a fost redescoperită, după 50 de ani

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇