Un nou studiu a demonstrat impactul alarmant al alimentelor nesănătoase asupra creierului. Cercetarea realizată în Australia a arătat o legătură între dietele bogate în grăsimi și zahăr și un nivel mai scăzut al abilităților cognitive.
Potrivit oamenilor de știință de la Universitatea din Sydney, omniprezentul ”junk food” nu e dăunător doar pentru corp, ci și pentru creier.
Au demonstrat-o o serie de teste desfășurate în realitate virtuală (VR), care au arătat că tinerii care consumă frecvent alimente nesănătoase au performanțe mai slabe în ceea ce privește orientarea spațială și memoria, în comparație cu cei care au o alimentație mai echilibrată.
În cadrul studiului au fost testați 55 de studenți cu vârste între 18 și 38 de ani. Aceștia au fost supuși întâi unor teste de memorie și li s-a măsurat indicele de masă corporală (IMC), înainte de a trece la partea de testare în VR.
Echipat cu o cască VR, fiecare participant a intrat într-un labirint virtual și a fost instruit să găsească un cufăr cu comori. Cei care ajungeau la cufăr în mai puțin de patru minute treceau la nivelul următor, iar ceilalți erau teleportați automat la cufăr și aveau zece secunde să memoreze reperele din jur. Procesul se repeta de șase ori, cu același traseu și același loc în care se afla cufărul.
În a șaptea și ultima rundă, cufărul era eliminat, iar participanții trebuiau să își amintească locul unde fusese, folosindu-se de reperele vizuale întâlnite anterior, un test al memoriei.
În cadrul studiului, a devenit clar că subiecții care mâncau mai sănătos își aminteau mai bine locul în care se afla anterior cufărul, comparativ cu cei care consumau frecvent junk food.
Deși această concluzie nu i-a surprins pe cercetători, Dominic Tran, conducătorul studiului, a menționat că studenții la psihologie, subiecții studiului, tind să aibă în general un stil de viață mai sănătos decât media populației, ceea ce înseamnă că efectul ar putea fi și mai accentuat în rândul altor grupuri sociale, scrie Futurism.
Aceste rezultate întăresc concluziile unor studii anterioare realizate de echipa lui Tran pe șobolani, care au demonstrat că rozătoarele hrănite cu diete bogate în grăsimi și zahăr aveau dificultăți în orientare și memorie.
Confirmarea acelorași efecte la oameni arată că junk food-ul nu doar că sporește riscul de obezitate, boli metabolice, cardiovasculare și anumite forme de cancer și grăbește declinul cognitiv asociat cu înaintarea în vârstă, ci are un impact direct și asupra creierului.