Strategia masculilor, pentru a se împerechea fără a fi decapitați de călugărițe

Strategia masculilor, pentru a se împerechea fără a fi decapitați de călugărițe

Aproximativ în 60% dintre cazuri, masculii sunt uciși și mâncați de călugărițe, în timpul sau după împerechere. De aceea, masculii din această specie, Mantodea, au dezvoltat o strategie pentru a se asigura că scapă cu viață în urma întâlnirii cu o femelă.

„Masculii joacă ruleta rusească ori de câte ori întâlnesc femele canibale”, a explicat Nathan Burke, entomolog la Universitatea din Auckland, din Noua Zeelandă și expert în ritualurile de împerechere ale călugărițelor, conform Science Alert.

ADVERTISING

Toți masculii din speciile ale căror femele obișnuiesc să-și ucidă partenerul dau dovadă de extrem de multă prudență atunci când se apropie de o femelă. Însă, în timp ce majoritatea se vor strecura pe la spatele femelei sau îi vor distrage atenția cu o gustare, masculii din această specie au o strategie complet diferită (și nedocumentată până acum) pentru a rămâne în viață, după cum se arată într-un studiu publicat în jurnalul Biology Letters.

„Aflați sub amenințarea unui atac canibal, masculii încearcă să supună femelele, doborându-le în lupte violente”, a explicat Burke, unul dintre autorii studiului, alături de Gregory Holwell.

ADVERTISING

Masculii care câștigă lupta au mult mai multe șanse să se împerecheze, „ceea ce sugerează că lupta este atât o tactică de împerechere, cât și o tactică de supraviețuire”.

Te-ar putea interesa și A fost descoperită pasărea care este și mascul și femelă. Nu e hermafrodită, e pur și simplu împărțită în două!

Un element cheie al victoriei (și al supraviețuirii) este cine lovește primul, conform experimentelor desfășurate cu 52 de perechi de călugărițe.

Dacă masculul ataca primul, acesta avea cu 78% mai multe șanse să scape nevătămat. Mai mult, atunci când masculul provoca o rană gravă la abdomen, însă nu letală, masculul scăpa de fiecare dată cu viață.

ADVERTISING

Cu toate acestea, dacă femela lovea prima, masculii erau întotdeauna uciși și devorați.

În general, masculii au ieșit învingători în mai mult de jumătate dintre lupte, care au durat în medie 13 secunde.

Însă câștigarea luptei nu a dus automat la împerechere - actul a avut loc doar în două treimi dintre încercări și chiar și atunci s-a întâmplat ca masculul să ajungă să fie devorat.

Vezi și Cel mai mare rechin din istorie era canibal din fașă


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇