S-a găsit un super-Pământ, nu foarte departe de noi! Nu, nu poate avea viață, dar iată de ce e importantă descoperirea

S-a găsit un super-Pământ, nu foarte departe de noi! Nu, nu poate avea viață, dar iată de ce e importantă descoperirea

Astronomii au descoperit trei exoplanete orbitând una dintre cele mai vechi stele ale galaxiei, o pitică portocalie numită TOI-561, aflată la doar 280 de ani-lumină depărtare. Una dintre planete este stâncoasă, la fel ca Terra, și de 1,5 ori mai mare decât planeta noastră.

E adevărat că o exoplanetă aflată atât de aproape de steaua sa nu ar putea fi locuibilă, chiar dacă este stâncoasă precum Pământul, Venus sau Marte. Principalul impediment ar fi temperatura de 2.480 grade Kelvin, arată Science Alert.

ADVERTISING

Citește și A fost descoperită o planetă extremă! Temperaturile de la suprafața sa sunt greu de imaginat

Însă sistemul TOI-561 este unul dintre cele mai vechi observate vreodată, având o vârstă estimată la aproximativ 10 miliarde de ani.

Asta reprezintă mai mult decât dublul vârstei Sistemului Solar, ceea ce face sistemul aproape la fel de vechi ca Universul. În plus, dovedește că exoplanetele stâncoase, cum e și planeta noastră, pot rămâne stabile pentru o perioadă foarte lungă de timp.

Cele trei planete, numite TOI-561 b, TOI-561 c și TOI-561 d, au fost identificate cu ajutorul telescopului spațial TESS, aparținând NASA.

ADVERTISING

TOI-561 d, cea mai îndepărtată exoplanetă, este de aproximativ 2,3 ori dimensiunea Pământului, având o perioadă orbitală de 16,3 zile. TOI-561 c este de 2,9 ori mai mare decât planeta noastră, cu o perioadă orbitală de 10,8 zile. De asemenea, TOI-561 b (cea care a aprins curiozitatea cercetătorilor) este de 1,45 ori mai mare decât Terra, atingând o perioadă orbitală de puțin peste 10,5 ore.

Deși are alte dimensiuni față de Pământ, TOI-561b are o densitate aproximativ aceeași ca cea a planetei noastre, în jur de cinci grame pe centimetru cub.

ADVERTISING

„Acest aspect este surprinzător pentru că ne-am aștepta ca densitatea să fie mai mare, însă este în conformitate cu noțiunea că planeta este extrem de veche”, a spus Stephen Kane, astrofizician la Universitatea din California.

Asta se explică prin faptul că planeta e foarte săracă în metale, asemeni celor formate în Universul timpuriu.

Vezi și 74 de ani de când oamenii au văzut cum arată Pământul din spaţiu (Video)


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇