O mumie despre care inițial s-a crezut că aparținea unui preot s-a dovedit ulterior că era o premieră. Nu doar că era vorba despre o femeie, ci era prima ”mumie însărcinată” descoperită vreodată. Acum, pe măsură ce analiza acesteia a avansat, oamenii de știință cred că au descoperit și ce a dus la moartea femeii, în urmă cu mii de ani.
După ce au studiat îndeaproape craniul mumiei egiptene vechi de 2.000 de ani, savanții suspectează că această femeie antică a fost răpusă cel mai probabil de cancer, scrie IFL Science.
La începutul acestui an, cercetătorii de la Warsaw Mummy Project au fost luați prin surprindere atunci când scanările cu computerul tomograf au dezvăluit dovezi care confirmau faptul că un fetus se afla la interiorul pelvisului.
În mod remarcabil, studiul a arătat că fetusul fusese, practic, ”murat” în mediul extrem de acid și scăzut în oxigen, astfel că a fost păstrat într-o stare excepțională.
Ulterior, au vrut să afle și ce a dus la decesul femeii. Urmele de pe craniu prezintă semne pe care medicii moderni le observă la pacienții care suferă de cancer nazofaringian, un tip rar de cancer.
”Schimbările din oasele craniofaciale corespund cu cancerul nazofaringian în cazul pacienților moderni”, au explicat Wojciech Ejsmond și Marzena Ozarek-Szilke, directori ai Warsaw Mummy Project.
O mulțime de mumii antice au fost descoperite cu posibile semne de cancer până în prezent. În 2017, oamenii de știință au descoperit cel mai vechi caz cunoscut de cancer la sân și melanom multiplu la două mumii egiptene.
Mumiile, una din 1.800 î.Hr. și o alta din 2.000 î.Hr., au fost îngropate în necropola Qubbet el-Hawa din Assuan și au aparținut cel mai probabil elitei din cadrul familiilor egiptene conducătoare ale Elefantinei.