S-a demonstrat, în premieră, că ADN-ul poate fi colectat și din aer

S-a demonstrat, în premieră, că ADN-ul poate fi colectat și din aer

Pentru prima oară, oamenii de știință au arătat că ADN-ul, inclusiv cel uman, poate fi colectat din mostre de aer. Cercetările în acest sens sunt abia la început, însă implicațiile ar putea fi majore în științe precum criminologie, ecologie și chiar medicină, anunță cei implicați în studiu.

Dacă până acum oamenii de știință reușiseră să colecteze ADN din mediul acvatic, ceea ce a dus la identificarea speciilor din acel mediu, sau din sol și chiar zăpadă, următorul pas era recoltarea de ADN din aer. Iar aceasta s-a dovedit a fi posibilă, conform IFL Science.

ADVERTISING

Cei care au reușit această performanță sunt oamenii de știință de la Queen Mary University of London, se arată într-un raport publicat de jurnalul PeerJ.

Aceștia au recoltat mostre de aer din vizuina unor rozătoare, dar și dintr-o cameră în care acestea stătuseră. Au fost detectate în ambele cazuri urme de ADN ale rozătoarelor, dar și ale altor specii aflate în imediata vecinătate.

În ambele medii au fost detectate urme ADN ale oamenilor, explicate prin circulația aerului.

Vezi și Am moștenit un segment de ADN asociat cu COVID-19 de la omul de Neanderthal. Iar asta influențează cât de tare ne afectează boala

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Studiul dă speranță oamenilor de știință că așa ar putea cerceta non-invaziv interiorul unei peșteri, de exemplu, și afla ce specii găzduiește, fără a deranja animalele.

Tehnica nu ar funcționa însă într-un mediu deschis, spun aceștia.

eDNAir: proof of concept that animal DNA can be collected from air sampling

Te-ar putea interesa și ADN-ul moștenit de la neanderthali ne crește riscul pentru anumite boli. Iată care

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇