O nouă inovație de la Universitatea din Tokyo aduce mai aproape de realitate roboții asemănători cu noi. O echipă de aici, condusă de profesorul Shoji Takeuchi, a prezentat recent un prototip acoperit cu piele vie printr-o metodă care face posibil „un zâmbet natural”.
Takeuchi a creat inițial o piele robotică „vie” folosind colagen, o proteină fibroasă care se găsește în pielea umană, și fibroblaste dermice, principalul tip de celulă a țesutului conjunctiv, care a putut fi aplicată pe un deget robotic și îndoită fără a se rupe, scrie CNN.
Acum, echipa s-a inspirat din structura naturală a ligamentelor pielii umane pentru a crea „ancore” folosind un gel de colagen aplicat în mici găuri în formă de V de pe suprafața robotului, ceea ce face ca pielea să poată fi atașată mai uniform și cu o mai mare stabilitate.
Pentru a-și demonstra inovația, oamenii de știință au creat un chip robotic bidimensional care include actuatori pe ambele părți ale gurii ce acționează ca mușchi, trăgând de ”ligamente”.
Această tehnică a permis robotului să afișeze ceea ce cercetătorii numesc, într-un articol publicat în revista Cell Reports Physical Science, un „zâmbet natural".
Cât privește aplicațiile acestei inovații, Takeuchi speră ca ea să poate fi folosită pentru a crea dispozitive de simulare a feței pentru cercetări în domeniul îmbătrânirii pielii, al produselor cosmetice și al procedurilor chirurgicale.
Nu în ultimul rând, expresiile faciale realiste posibile cu această tehnologie pot îmbunătăți capacitatea robotului de a comunica și de a interacționa cu oamenii, ceea ce poate fi util, de exemplu, în domenii precum cel al asistenței medicale, adaugă Takeuchi.
C.S.