Primul robot autonom de curățenie, dezvoltat și produs în România (Video)

Primul robot autonom de curățenie, dezvoltat și produs în România (Video)

Compania românească deep tech Agora Robotics lansează primul robot autonom industrial de curăţenie, dezvoltat şi produs în România, Sweep.

Investiţia în lansarea acestui proiect s-a ridicat la 1,5 milioane euro.

Compania are în plan să livreze 30-40 de roboţi pe plan local în acest an şi estimează că anul viitor va exporta primul robot.

De asemenea, Agora Robotics vrea să investească 3 milioane de euro într-o fabrică de roboţi industriali de curăţenie.

”Sweep este un robot industrial destinat curăţării podelelor dure cu aplicabilitate în depozite, fabrici, hoteluri, spaţii comerciale, gări, aeroporturi, spitale etc. Suprafaţa estimată a acestor spaţii în România depăşeşte 16 milioane metri pătraţi”, anunţă compania.

ADVERTISING

Robotul costă 39.000 de euro, cu tot cu consumabile şi detergent creat special pentru el. Durata medie de viaţă e de cinci ani.

”Vom optimiza preţul de vânzare. Dar acesta e un preţ competitiv, pentru că există în acest sector concurenţă la nivel mondial, iar costurile sunt în jur de 150.000 de euro. Suntem singura companie din România care produce acest tip de echipament şi roboţi autonomi de curăţenie”, a declarat Paul Popescu, CEO Agora Robotics.

Compania a primit deja comenzi, după ce a prezentat robotul în cadrul mai multor târguri in Germania.

”Referitor la export, ne uităm la Germania, de unde am primit cereri. Însă la evenimente am fost abordaţi şi de clienţi din Orientul Mijlociu. Anul viitor sperăm să exportăm primul robot pe piaţa europeană”, a precizat Paul Popescu.

ADVERTISING

Compania are totodată ca ţintă să livreze 30-40 de roboţi pe plan local în acest an.

”Vrem să investim 3 milioane de euro într-o linie de producţie şi să scalăm toată compania, să putem să deschidem reprezentanţă, service, call-center. Ne uităm şi la fonduri europene pentru această fabrică.

Noi am vrea să o deschidem cât mai repede, pentru că deja avem cererea. Avem finanţare, la un output de un robot pe săptămână sau la două săptămâni.

Depinde de cât de mult ne grăbim, pentru că nu avem linia de asamblare dotată pentru o repetabilitate mare. Avem deja discuţii cu investitori şi fonduri de investiţii, atât din România, cât şi din afara ţării.

ADVERTISING

Acum îi producem în laboratorul nostru din Bucureşti. Acum începem să livrăm, suntem în demo la diverşi clienţi, acum lansăm robotul, interesul e foarte mare”, a explicat CEO Agora Robotics.

Ce poate face robotul Sweep

Sweep este durabil, fiind dotat cu o carcasă metalică şi bazine de inox, foarte rezistente. Este uşor de programat şi are capacitatea să curăţe suprafeţe extinse, de circa 8.700 de mp în decurs de 24 ore, în cicluri de cinci ore de lucru şi două ore de încărcare.

Este dotat cu un sistem complex de senzori, camere şi tehnologie de comunicaţii, certificate pentru industria automotive.

Sweep are capacitatea să evite persoane şi obstacole la nevoie, armonizându-se cu mediul de lucru, potrivit companiei.

Acesta are capacitatea să schimbe apa uzată, să cureţe rezervorul şi să se alimenteze.

Intervenţia umană este necesară doar la programarea sa şi la schimbarea consumabilelor – detergent, perii, lame de ştergere.

Sweep: The smartest autonomous floor cleaning robot in the market

„Sweep integrează know-how, inteligenţă artificială şi tehnologie de ultimă generaţie rezultate şi din colaborările externe, inclusiv prin programul Nvidia Inception, în care compania este înrolată, şi prin cooperarea cu Merphi, o companie specializată în domeniul designului de roboţi din Suedia.

Sweep marchează un moment de referinţă pentru domeniul cercetării din România, fiind primul robot cu navigaţie autonomă dezvoltat şi produs local, de specialişti români de top din domeniu”, a declarat Paul Popescu.

Robotul a fost conceput în contextul în care se estimează o piaţă în creştere şi un deficit important de forţă de muncă în sectorul de curăţenie.

”Piaţa globală de roboţi non-rezidenţiali de curăţenie a podelelor este estimată la circa 836 milioane de euro în 2023 şi va ajunge la 3,5 miliarde de euro în 2030. Roboţii autonomi mobili au rolul să preia acele activităţi repetitive, dificile şi mai puţin productive, permiţându-le angajaţilor să se concentreze pe sarcini mai importante, cu valoare adăugată”, a completat Ioana Calen, Chief Operating Officer Agora Robotics.

Robotul are 115 kg şi un consum scăzut de energie, contribuind astfel la reducerea costurilor operaţionale şi la protejarea mediului.

Aparatul permite şi raportarea detaliată a consumului de apă, detergent şi energie, pentru cunoaşterea resurselor consumate, dar şi date despre spaţiul şi momentul când a fost curăţat pentru eficienţa şi transparenţa proceselor.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇