Prima imagine cu Pământul făcută din spațiu de Artemis (Foto)

Prima imagine cu Pământul făcută din spațiu de Artemis (Foto)

După nouă ore de la lansare, capsula Orion care se îndreaptă spre Lună a oferit o vedere a planetei noastre, de la o distanță de 91.200 de kilometri.

Pentru prima oară de la misiunea istorică Apollo, din 1972, un vehicul spațial conceput pentru a transporta echipaj uman către Lună a surprins o imagine a Pământului, relatează CNN.

Cea mai puternică rachetă din lume, Space Launch System (SLS), cu o lungime de 98 de metri, a fost lansată miercuri din Florida. În capătul ei s-a aflat capsula Orion, care s-a desprins după două ore de zbor, la intrarea în spațiu, călătorind spre Lună într-un zbor de testare.

ADVERTISING

Capsula este concepută pentru a transporta astronauți, însă în această misiune pasagerii au fost înlocuiți de manechine care vor furniza date importante pentru asigurarea securității viitorului echipaj.

Orion este dotată cu 16 camere foto și video în interior și în exterior care vor documenta din diferite unghiuri. Una dintre imaginile difuzate miercuri de NASA îl arată pe "Comandantul Moonikin Campos", un manechin îmbrăcat în costumul de astronaut.

La aproape opt ore de la lansare, Orion a făcut o corecție a traiectoriei, o etapă decisivă a misiunii care menține capsula pe direcția corectă. Vehiculul spațial se va apropia de Lună la 21 noiembrie, iar la 25 noiembrie va intra pe o traiectorie descendentă în jurul acesteia, urmând să se apropie până la 96 de kilometri de suprafața selenară.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Potrivit NASA, capsula va călători două milioane de kilometri pe o traiectorie care o va duce la o distanță mai mare decât cea în care a ajuns vreodată orice alt vehicul conceput pentru misiuni cu echipaj uman.

După ce va orbita în jurul Lunii, Orion va porni înapoi spre Pământ, încheindu-și misiunea în 25 de zile și jumătate. Capsula va cădea în Oceanul Pacific, în largul coastei din San Diego, la 11 decembrie, și va fi recuperată de echipa care o va aștepta în apropiere.

În timpul misiunii, inginerii NASA vor urmări datele capsulei și va analiza dacă aceasta este pregătită pentru a transporta pe orbita Lunii primul echipaj uman, etapă prevăzută pentru anul 2024.

ADVERTISING

Misiunea Artemis I a început cu primul zbor spre orbita Terrei pentru uriașa rachetă SLS, cea mai puternică rachetă construită vreodată, cu 15% mai puternică decât Saturn V, care a propulsat misiunile NASA spre Lună.

Artemis I reprezintă un prim pas din proiectul NASA de a construi o bază permanentă pe Lună. Misiunea Artemis II va urma o abordare similară - ea va transporta în 2024 astronauţi spre Lună, fără a aseleniza. Artemis III, care se va desfășura la sfârșitul acestui deceniu, va duce pentru prima oară pe Lună o femeie și o persoană de culoare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇