Cea mai puternică rachetă din lume, SLS, a decolat miercuri pentru prima dată din Florida, pentru o misiune care marchează marele debut al programului american Artemis, de întoarcere pe Lună.
Acest zbor de testare vine la 50 de ani de la ultimul al programului Apollo.
Capsula Orion, fără astronauţi la bord, nu va ajunge pe Lună, dar se va aventura până la 64.000 km în spatele acesteia, un record pentru o navă spaţială care poate transporta echipaj uman.
Scopul acestei misiuni Artemis 1, programată să dureze puţin peste 25 de zile, este de a verifica dacă această nouă rachetă este capabilă să transporte un echipaj pe Lună în următorii câţiva ani. În total, nava trebuie să parcurgă 2,1 milioane de kilometri până la aterizarea sa în Oceanul Pacific.
Directoarea NASA Artemis, Charlie Blackwell-Thompson, a declarat că este un „moment istoric”:
La puţin peste 7 minute de la decolare, Artemis 1 călătorea cu mai mult de 12.000 de mile pe oră.
La cinci minute de la decolare, NASA a numit ascensiunea rachetei „cea mai puternică din lume”. "Motoarele sunt în stare bună”, a adăugat agenţia.
După această primă misiune, Artemis 2 va transporta în 2024 astronauţi până pe Lună, fără a aseleniza. Această onoare îi va reveni misiunii cu echipaj Artemis 3, în 2025, cel mai devreme. NASA plănuieşte să lanseze o misiune pe an.
Scopul: să stabilească o prezenţă umană de durată pe Lună, precum şi construirea unei staţii spaţiale pe orbită în jurul ei (Gateway) şi a unei baze la suprafaţă.
Construirea rachetei a beneficiat de un buget uriaş - 4,1 miliarde de dolari pe lansare, conform unui audit public.