Poziția de dormit: Cum poți să te bucuri de un somn odihnitor

Poziția de dormit: Cum poți să te bucuri de un somn odihnitor
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Somnul de calitate nu depinde doar de numărul minim de ore de somn necesare pentru refacerea organismului, ci și de o poziție corectă. Energia și buna dispoziție depind în mod direct de calitatea somnului. În acest articol vei afla care este poziția corectă de dormit și cum să ai un somn mai odihnitor prin adoptarea unei poziții corecte de somn.

1. Poziția corectă de somn: care sunt pozițiile de dormit și care dintre ele este cea mai bună

Fiecare persoană are un stil caracteristic de dormit, uneori chiar și în cele mai bizare poziții. Este important de știut, totuși, ce influență are poziția în care dormim asupra calității somnului și implicit a calității vieții. În mod obișnuit, cele trei poziții principale de dormit sunt: culcat pe spate sau decubit dorsal, pe-o parte sau decubit lateral și pe burtă sau decubit ventral.

În plus față de acestea, foarte mulți oameni adoptă poziția ghemuită, de fetus. Fiecare dintre aceste poziții are un anumit efect asupra organismului. Află în continuare ce avantaje și dezavantaje prezintă fiecare!

Foto: Unsplash

Poziția culcat pe spate

Această poziție este cea mai comună și în același timp e și cea mai indicată poziție de dormit pentru coloană, dacă nu ai probleme cu aceasta și vrei să le eviți. Poziția culcat este una naturală pentru că le permite mușchilor corpuflui să se relaxeze în mod egal, greutatea corpului fiind distribuită pe întreaga suprafață a patului.

ADVERTISING

Dacă alegi să dormi pe spate, perna este un factor determinant pentru un somn odihnitor și pentru sănătatea organismului. O pernă prea înaltă ori prea joasă poate afecta coloana și menține mușchii contractați, generând probleme de sănătate și oboseală. Îți dai seama că ai poziție corectă de dormit atunci când stai în pat și îți simți tot corpul relaxat, fiecare mușchi în parte.

Dormitul pe spate contribuie la o bună circulație a sângelui și automat la o mai bună oxigenare a creierului. Dacă ai o poziție corectă, elimini riscul durerilor de gât ori de spate. Iar dacă acestea există, poziția contribuie la ameliorarea lor. În același timp, întrucât în această poziție nu se exercită presiune pe organe, acestea se pot reface corespunzător. Dacă ai probleme respiratorii, această poziție este indicată pentru un somn odihnitor.

Pentru un somn cât mai bun trebuie să alegi o pernă potrivită pentru statura și masa ta corporală și bineînțeles, o saltea de calitate.  Evită să pui peste saltea pături sau alte materiale, fiindcă în timpul somnului se pot strânge, iar pe suprafața de dormit vor apărea diferite denivelări pe care le resimți abia dimineața prin diferite dureri musculare.

Există, însă, și câteva dezavantaje ale dormitului pe spate. La anumite persoane, în această poziție de somn poate să apară sforăitul. Totodată, pentru persoanele cu probleme de coloană medicul poate să stabilească o neconcordanță între această poziție și problemele de sănătate ale pacientului, astfel că o poate considera contraindicată. Gravidele care dorm în această poziție sunt nevoite cu timpul să o schimbe pentru că pune presiune pe uter.

Foto: Unsplash

Dormitul pe o parte

ADVERTISING

Foarte multe persoane preferă această poziție pentru că o consideră relaxantă. Să dormi pe o parte este indicat atunci când ai probleme de spate și medicul recomandă acest lucru. Poate fi o poziție corectivă pentru curburile patologice ale coloanei vertebrale.

Și în această situație e foarte important să alegi o pernă potrivită pentru statura și dimensiunile corpului tău. Dacă alegi să dormi pe o parte este bine să optezi pentru o pernă mai voluminoasă pentru a menține coloana dreaptă și mușchii relaxați. Varianta ideală pentru dormitul pe o parte e să ai o pernă și între genunchi pentru că în felul acesta toți mușchii sunt relaxați și coloana rămâne perfect dreaptă, fiind și aceasta o poziție de dormit pentru coloană des recomandată.

Dacă alegi să dormi pe partea stângă, ai un mare avantaj pentru digestie. Stomacul e poziționat pe partea stângă a corpului, așadar câștigi energie scutind organismul de efort suplimentar. Este poziția ideală de dormit pentru cei care iubesc somnul de după masă (siesta). Dacă dormi pe partea dreaptă după masă o să te trezești destul de obosit.

Această poziție este foarte bună și pentru gravide pentru că greutatea fătului nu mai este resimțită de coloană. În același timp nu se mai exercită presiune pe uter și permite o dezvoltare mult mai bună a copilului.

Însă, dormitul pe o parte are și o serie de dezavantaje. Dacă poziția de somn adoptată nu este foarte bună există riscul să te trezești cu dureri de brațe, picioare sau alte zone ale corpului. În general, în această poziție există tendința de a dormi cu un braț sub corp, fapt ce îngreunează circulația sângelui în zona aceea și te poți trezi cu un braț amorțit. Senzația nu este deloc plăcută și poate fi evitată prin adoptarea unei poziții corecte, cu o pernă adecvată.

ADVERTISING

Dormitul pe burtă

Este o poziție plăcută, dar nu foarte sănătoasă. E adevărat că relaxează musculatura, dar în același timp dormind în felul acesta exerciți presiune pe cutia toracică și implicit pe organele poziționate în respectiva zonă. În același timp, pune presiune pe coloană vertebrală, în cazul în care alegi să dormi cu o pernă dedesubt. Coloana va sta ușor arcuită pe întreaga durată a somnului. Există câteva situații medicale în care această poziție este recomandată, însă în mod normal ar trebui evitată.

Poziția ghemuită

Această poziție este cunoscută drept poziția fetus, pentru că imită modul în care fătul stă în uter pe perioada gestației. Dacă nu există probleme de sănătate ce contravin acestei poziții, e o variantă ce relaxează toți mușchii. Este o poziție naturală pe care inclusiv animalele o adoptă și sunt mari șanse ca în felul acesta să ai parte de un somn de calitate.

2. Poziția corectă de somn pentru o bună digestie

După cum am menționat mai sus, cea mai bună poziție de dormit pentru o digestie bună pe perioada somnului este dormitul pe partea stângă. În primul rând, este vorba de anatomia corpului. Stomacul este amplasat pe partea stângă, așadar această poziție permite funcționarea acestuia în mod normal, fără efort. În același timp, în felul acesta gravitația e de partea ta și alimentele coboară mult mai ușor din intestin în colon. Chiar dacă nu dormi, un mic repaus pe partea stângă după masă accelerează digestia într-un mod pozitiv.

Foto: Unsplash

În același timp, dormind pe partea stângă este stimulat sistemul limfatic. Splina se află și ea pe aceeași parte a corpului și astfel transportul nutrienților către acest organ se face în mod natural, mult mai ușor. Există, însă și riscul ca dormind pe partea stângă să suferi de arsuri stomacale, mai ales dacă te confrunți cu refluxul gastroesofagian. Pentru cei care au un stomac sensibil și doresc totuși să ajute digestia este recomandat să doarmă pe spate într-o poziție ușor ridicată, atât cât nu se simte disconfort. 

Se recomandă să nu consumi alimente înainte de ora de culcare, fiindcă aceste lucru îți va perturba somnul. Ceea ce mănânci în general are o mare influență asupra calității somnului. O persoană cu o dietă echilibrată, care mănâncă sănătos, are parte de un somn mai bun. În schimb, cei care consumă foarte multă carne și alimente bogate în grăsimi nu se odihnesc foarte bine. Acest lucru se explică prin faptul că legumele sunt digerate mai ușor, spre deosebire de carne, care face corpul să muncească câteva ore bune pentru a o digera complet. Dacă mănânci chiar înainte de somn, stomacul va depune efort chiar și după ce ai adormit pentru a digera mâncarea.

3. Poziții de somn și influența acestora asupra respirației

somn
Foto: Unsplash

Dacă sforăi în somn sau ai apnee, trebuie să eviți dormitul în poziție culcat pe spate. Sforăitul apare când fluxul de aer dintre căile respiratorii și plămâni nu circulă în mod adecvat, în momentul în care zona bucală se relaxează, mai exact mușchii gâtului, din cerul gurii cât și limba. Relaxarea acestor mușchi poate perturba fluxul de aer la nivelul căilor respiratorii și în acest fel rezultă sunetele și dificultatea de a respira. Din acest punct de vedere, este recomandat să dormi pe o parte laterală pentru că în acest fel organele zonei bucale permit prin intermediul gravitației circulația fluxului de aer de la căile respiratorii către plămâni și invers.

Dacă te confrunți cu probleme de respirație sau pur și simplu vrei să o facilitezi în timpul somnului, trebuie să știi că și poziția în care dormi contează. De cele mai multe ori medicul îți va recomanda să dormi într-o anumită poziție pentru a ușura funcționarea plămânilor. 

Dacă te confrunți cu o disfuncție a unui plămân, dormitul pe o parte este o soluție. Atunci când dormi pe partea dreaptă permiți zonei din stânga, respectiv plămânului stâng, să se extindă la maxim. Pozițiile pe spate și pe burtă (decubit ventral și decubit dorsal) ajută la respirație și permit ambilor plămâni să se extindă. Însă, cea mai bună poziție de dormit pentru facilitarea respirației este cea pe burtă - în acest fel plămânii reușesc să capteze cea mai mare cantitate de oxigen.

4. Poziția de dormit față de punctele cardinale: filosofia Feng Shui

somn-picioare
Foto: Unsplash

Una din regulile Feng Shui spune că patul trebuie amplasat în așa fel încât să te afli mereu ”în gardă”, cu fața către ușa de intrare în cameră. Astfel vei vedea cine intră în cameră, iar în caz de urgență poți să ieși rapid din cameră. Nu amplasa patul sub grinzi sau lângă ferestre. În cultura Feng Shui se consideră că amplasarea patului lângă fereastră poate da un sentiment de nesiguranță, iar grinzile ”taie” energiile.

Lumina este și ea importantă pentru un somn odihnitor. E bine să orientezi patul către o sursă de lumină naturală pentru a transmite semnale corpului. Evită să blochezi cu totul lumina naturală sau să ai o sursă de lumină pe timpul nopții. Expunerea la lumină pune în mișcare sistemul nervos simpatic, crescând astfel ritmul cardiac, corpul pregătindu-se pentru trezire. Din acest motiv, nu vei avea parte de o perioadă îndelungată de somn profund, ceea ce ar duce la oboseală psihică și fizică.

În cultura Feng Shui patul se va amplasa în funcție de punctele cardinale, doar că pentru fiecare individ în parte poziția recomandată este alta. În această tradiție direcțiile cardinale favorabile se stabilesc de la persoană la persoană în funcție de momentul la care s-a născut. Astfel, se va obține un număr KUA prin intermediul căruia o persoană află dacă îi este favorabilă zona de răsărit sau cea de apus pentru a atrage energie pozitivă și implicit de a avea un somn odihnitor. Studiile recente în acest sens arată că persoanele care dorm cu fața spre Nord-Sud au parte de un somn profund cu vise, în raport cu cei expuși spre Est-Vest.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇