7 idei pentru un somn mai bun

7 idei pentru un somn mai bun

Somnul odihnitor, la fel de important ca exercițiile fizice și alimentația sănătoasă, este unul dintre pilonii fundamentali ai stării de bine și al unei vieți echilibrate. Precaritatea somnului poate avea efecte negative asupra performanțelor tale fizice și mintale. De aceea, îți prezentăm în cele ce urmează 7 metode eficiente prin care poți îmbunătăți calitatea somnului și, implicit, pe cea a vieții tale. 

Asigură-ți confortul în timpul somnului

Investește într-un pat de calitate și alege o pernă care să-ți ofere suportul necesar pentru o poziție corectă a coloanei vertebrale. Dimensiunile patului trebuie să-ți ofere suficient spațiu pentru a te întinde și mișca în timpul nopții.

Alege dintre tipurile de saltele de pe piață (cu arcuri, din spumă cu memorie sau din latex) pe cea care se potrivește cel mai bine nevoilor tale de susținere și poziției preferate de somn. Dacă vrei să eviți momentan o cheltuială prea mare, poți găsi și toppere care pot ameliora punctele de presiune și pot transforma instantaneu senzația oferită de saltea. În ce privește lenjeria de pat, îți recomandăm materiale naturale precum bumbacul, care permite pielii să respire și ajută la reglarea temperaturii corpului. 

ADVERTISING

Crește expunerea la lumină intensă în timpul zilei

Expunerea la lumină naturală în timpul zilei are numeroase beneficii pentru calitatea somnului și bunăstarea ta generală. Lumina soarelui, în special cea de dimineață, este esențială pentru reglarea ritmului circadian, ciclul de somn și veghe. Aceasta îmbunătățește starea de spirit și nivelul de energie, contribuind la un somn mai odihnitor în timpul nopții.

Unul dintre rolurile cheie al luminii naturale este influențarea producției de melatonină, un hormon esențial pentru reglarea somnului. În timpul zilei, expunerea la lumină inhibă producția de melatonină, menținându-te treaz și alert. Pe de altă parte, în întuneric, crește producția de melatonină, pregătindu-te pentru somn.

Pentru a crește expunerea la lumină naturală, este recomandat să petreci mai mult timp în aer liber, în special în primele ore ale dimineții. Dacă acest lucru nu este posibil, este important să ai în locuință sau în birou o bună iluminare naturală, prin intermediul ferestrelor și a luminii solare.

ADVERTISING

Redu expunerea la lumina albastră seara

Luminile albastre, emise de dispozitivele electronice cum ar fi telefoanele mobile, tabletele, computerele și televizoarele, pot afecta producția de melatonină, hormonul care reglează ritmul circadian. Această expunere la lumina albastră în timpul serii poate perturba somnul și poate duce la dificultăți în adormire și la un somn de proastă calitate.

Atunci când te expui la lumina albastră, creierul inhibă secreția de melatonină și întârzie instalarea somnului. Pentru a preveni aceste efecte negative, este esențial să reduci expunerea la lumina albastră seara, evitând cât mai mult ecranele. 

Evită consumul de cofeină în timpul serii

Cofeina, fiind un stimulent puternic, poate afecta adormirea și calitatea somnului. Aceasta rămâne în organism pentru o perioadă îndelungată, ceea ce înseamnă că dacă bei o cafea la ora 5 după-amiaza, un procent semnificativ din cofeina consumată ar putea fi încă prezentă în corpul tău la ora 10 seara. De aceea, este recomandat să eviți consumul de cafeină cu cel puțin 6-8 ore înainte de culcare.

Optează mai bine pentru ceaiul verde sau ceaiurile din plante. Acestea pot oferi un impuls de energie, fără a afecta somnul în timpul nopții.

ADVERTISING

Încearcă să dormi și să te trezești la aceleași ore

Un program regulat de somn aduce numeroase beneficii pentru sănătatea și bunăstarea ta. Poți crea un ritual de seară care te va ajuta să te relaxezi și să te pregătești pentru somn.

Citește o carte, ascultă muzică liniștitoare sau meditează pentru a te deconecta de la activitățile zilnice și a-ți pregăti mintea și corpul pentru odihnă. Străduiește-te să respecți o anumită oră de culcare și de trezire în fiecare zi, chiar și în weekend-uri. Această rutină ajută organismul să se regleze și să se obișnuiască cu un anumit program de somn. 

Optimizează amenajarea dormitorului

Este important ca dormitorul să fie un spațiu liniștit, ferit de zgomotele străzii sau ale casei care pot perturba somnul. O soluție eficientă este utilizarea dopurilor de urechi, care pot reduce sau masca sunetele nedorite. De asemenea, poți opta pentru utilizarea mașinilor de sunet, a ventilatoarelor sau purificatoarelor de aer, care pot produce un zgomot constant și relaxant, acoperind astfel zgomotele exterioare.

Blochează lumina exterioară cu jaluzele sau perdele opace, sau folosește o mască de dormit, care acoperă complet ochii și asigură un mediu întunecat și relaxant. 

Păstrează o temperatură optimă în cameră

Corpul uman are un ritm circadian natural, care reglează temperatura corpului în funcție de momentul zilei și al nopții. Spre seară, temperatura corpului scade ușor pentru a facilita procesul de adormire și somn profund. Prin menținerea unei temperaturi mai scăzute în cameră, poți ajuta organismul să atingă această stare de somn mai ușor și să o mențină pe durata întregii nopți.

Încearcă să păstrezi o temperatură între 18 și 20 de grade Celsius, pentru a te simți confortabil în timpul somnului, dar ține cont și de preferințele tale când reglezi termostatul. 

În încercarea de a atinge un echilibru în toate aspectele vieții tale, puterea unui somn bun este incontestabilă. Fiecare detaliu, de la alegerea saltelei și posibilitatea de a adăuga un topper, până la reglarea temperaturii din încăpere, contribuie la crearea unui mediu propice pentru un somn de calitate.