Megasurparea Batagay, cunoscută și sub numele de „Poarta către Lumea de dincolo” a Siberiei, este o cicatrice geologică masivă din estul Siberiei, un șanț lung de un kilometru, care se extinde rapid în ultimii ani, pe măsură ce clima se schimbă.
Această fisură în expansiune a fost observată pentru prima dată în imagini din satelit în 1991. De atunci, însă, s-a extins rapid, mai ales în ultimii 10 ani, eliberând mii de tone de carbon pe măsură ce se fracturează, scrie IFL Science.
Permafrostul din zonă cândva ținea solul unit și compact, dar, pe măsură ce temperaturile au crescut, acesta s-a dezghețat, ceea ce a dus la prăbușirea solului și la eliberarea de carbon. Acest proces a dus la creșterea continuă a fisurii.
Cercetări recente efectuate de oamenii de știință ruși și germani au arătat că fisura a deplasat aproximativ 35 de milioane de metri cubi de sol din anii 1990.
Cercetătorii au constatat că șanțul gigantic a crescut constant în dimensiune, extinzându-se de la 790 de metri lățime în 2014 la 890 de metri în 2019.
Acest fenomen nu este unic la Batagay, schimbările climatice provocând alunecări similare de permafrost și în alte părți ale lumii. Totuși, Rusia e cea mai afectată, pentru că o parte semnificativă a solului (65%) este formată din permafrost.