Pământul a fost dintotdeauna un spectacol. Iată cum arăta un cărăbuș acum 100 de milioane de ani!

Pământul a fost dintotdeauna un spectacol. Iată cum arăta un cărăbuș acum 100 de milioane de ani!
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Suntem înconjurați de minuni, chiar dacă nu le vedem de multe ori. Iar natura face spectacol pe Terra de multă vreme. Oamenii de știință au descoperit un gândac vechi de 100 de ani de ani, prins în chihlimbar, care aproape că poate trece ca fiind scoarță de copac.

Denumit Stegastochlidus saraemcheana, exemplarul reprezintă un gen și o specie nouă de „cărăbuși cilindrici de scoarță”, arată Live Science.

Bucata de chihlimbar a fost recuperată din Valea Hukawng, în nordul Myanmarului. Astfel, cărăbușul datează din Cretacic, perioada între 145,5 și 65,5 milioane de ani în urmă.

ADVERTISING

„Acest gândac și-ar fi petrecut viața printre licheni, mușchi și fungi, fie atașat de scoarța copacilor sau pe podeaua forestieră. Se ascunde sub un camuflaj spectaculos care îi permite să se îmbine cu fundalul de licheni”, a explicat George Poinar Jr., arheolog și entomolog la Oregon State University din SUA.

Te-ar putea interesa și A fost descoperit parazitul care se hrănește cu limba peștilor și apoi îi ia locul. Gazda poate trăi așa și ani buni

Observat de sus, capul se distinge de corpul tubular ca o structură rotunjită, asemănătoare unui smoc, acoperită cu spini. Două antene segmentate se extind din cap. Dintr-o perspectivă laterală, capul este așezat la un capăt al cărăbușului, cu membrele anterioare și cele mijlocii chiar în spatele acestuia, se arată într-un raport publicat de jurnalul Biosis: Biological Systems.

ADVERTISING

Întregul gândac măsoară doar 4,2 milimetri în lungime, însă are peste 100 de structuri spinoase pe cap și spate, ceea ce-l făcea dificil, dacă nu imposibil de reperat.

De asemenea, pe gândac au fost găsiți și câțiva acarieni paraziți, se mai arată în raport. În timp ce se înfruptau din gândac, în urmă cu 100 de milioane de ani, acești acarieni au rămas și ei blocați în chihlimbar, arătându-ne o frântură din viața de atunci.

Vezi și 20 de noi specii descoperite în Pădurea de nori a Boliviei: „O vale neatinsă care debordează cu biodiversitate”

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇