Orașul viitorului, o viziune faraonică prea futuristă, pentru care nici Arabia Saudită nu are bani

Orașul viitorului, o viziune faraonică prea futuristă, pentru care nici Arabia Saudită nu are bani
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În urmă cu doi ani, Arabia Saudită anunța că va construi în deșert un oraș al viitorului, The Line. Acum proiectul grandios care seamănă cu o riglă din sticlă ce străbate deșertul are probleme, iar o companie contractoare renunță deja la muncitori.

The Line era una dintre direcțiile strategiei economice a prințului Mohammed bin Salman prin care Arabia Saudită să se desprindă de dependența de petrol.

Acum, însă, planul pentru The Line, metropola futuristă cu forma unei rigle uriașe din sticlă care traversa deșertul, cu o lungime de 170 de kilometri, a ajuns în impas și se preconizează că doar 2,4 kilometri vor fi realizați până în anul 2030, scrie The Guardian.

ADVERTISING

Conform planurilor, orașul ar avea o lungime de 170 de kilometri, o lățime de numai 200 de metri și o înălțime de 500 de metri deasupra nivelului mării, mai mare decât a Turnului Eiffel și a clădirii Empire State Building din New York.

Structura urbană cu formă liniară urma să găzduiască nouă milioane de oameni.

Deocamdată, însă, cel puțin o companie contractoare a început să renunțe la muncitori, potrivit Bloomberg, care a intrat în posesia mai multor documente ale proiectului.

The Line, al cărui cost total a fost estimat la 1.500 de miliarde de dolari, a fost conceput ca o reinventare a design-ului urban, dar a stârnit numeroase critici și scepticism, mai ales după ce au apărut informații despre executarea unor membri ai tribului Howeitat care au protestat la adresa construirii orașului pe pământul lor.

ADVERTISING

Ulterior, au apărut zvonuri despre o modificare a viziunii prințului Mohammed asupra proiectului, depășiri bugetare și o listă în continuă schimbare a personalului, iar unii dintre cei care au lucrat la proiect au spus că e "rupt de realitate".

Potrivit sursei citate, bugetul pe 2024 pentru proiectul inclus în programul mai amplu NEOM nu a fost încă aprobat de fondul suveran al Arabiei Saudite, pe fondul scăderii rezervelor de numerar.

Prezentările promoționale arătau un oraș SF care străbătea deșertul în interiorul provinciei Tabuk, de la gura Golfului Aqaba până la Marea Roșie. Orașul era promovat în termeni aproape mistici: "un oraș cognitiv" și "o revoluție a civilizației", cu dotări și servicii furnizate de inteligența artificială.

În această metropolă nu vor exista mașini, iar emisiile de carbon vor fi zero, se arăta în prezentarea proiectului. Parcurgerea orașului de la un capăt la altul va dura doar 20 de minute, grație trenurilor de mare viteză. De asemenea, sursele de energie și apă vor fi 100% regenerabile, iar temperatura și umiditatea microclimatului din interior vor fi asigurate prin ventilare naturală.

ADVERTISING

Prințul Mohammed a spus că acest oraș ar urma să rezolve provocările vieții urbane cu care se confruntă astăzi umanitatea, scoțând în evidență moduri alternative de a trăi.

Nu toată lumea a fost, însă, convinsă de viziunea futuristă a prințului saudit.

"Să urmărești videoclipul promoțional al prințului moștenitor este un mod de a te cufunda într-o formă saudită aparte de aroganță care îmbină triumfalismul religios și grandiozitatea regală", a scris jurnalistul și autorul american Robert Worth în New York Times în 2021, când Neom a lansat un videoclip care descria viața între zidurile argintii ale orașului dorit de Mohammed bin Salman.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇