Obiceiul neașteptat al liliecilor: Se distanțează social din proprie inițiativă!

Obiceiul neașteptat al liliecilor: Se distanțează social din proprie inițiativă!
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Zilele acestea, am avea ceva de învățat de la lilieci. Poate că pare cel mai neașteptat, dacă nu nepotrivit exemplu în această perioadă de pandemie de Covid-19, dar oamenii de știință au descoperit că aceștia au obiceiul de a se distanța social de membrii speciei lor atunci când nu se simt bine.

Așa după cum ni s-a tot amintit anul acesta, liliecii sunt ”rezervoare” de patogeni care pot ataca inclusiv omul. Cu toate acestea, sistemul lor imunitar e suficient de sofisticat ca acești patogeni să nu aibă ca urmare, în cazul lor, boli atât de letale ca în cazul nostru, arată IFL Science.

ADVERTISING

Dar nu e singurul lor secret, după cum a demonstrat dr. Simon Ripperger, de la Universitatea de Stat din Ohio. Acesta a arătat într-un studiu că, atunci când sunt bolnavi, liliecii se distanțează de membrii coloniei din proprie inițiativă.

Citește și Sălaj: Colonie cu 200 de lilieci din două specii protejate, descoperită într-o bisericuţă de lemn

În cadrul experimentului au fost folosiți 41 de lilieci (7 au fost eliberați, fiind vorba despre femele gestante). Jumătate au fost injectați cu o chimicală care face ca sistemul imunitar să reacționeze ca și cum organismul ar fi bolnav, iar restul cu o soluție salină.

ADVERTISING

Nu s-a dorit infectarea lor cu un patogen care ar riscat să ajungă să fie transmis mai departe, în colonie. Se știe de exemplu că, odată infectate cu Toxoplasma gondii, rozătoarele ajung să aibă un comportament care face ca șansele ca patogenul să fie transmis mai departe să crească foarte mult.

Toți liliecii, indiferent ce le-a fost injectat, au fost monitorizați, fiind dotați cu senzori care au măsurat proximitatea la care au stat de alți membri ai speciei lor în orice moment, noapte sau zi. Trei au reușit să rămână fără senzori, dar din monitorizarea celorlalți a rezultat că aceia care se simțeau bolnavi au stat din proprie inițiativă mai departe de grup, chiar dacă în același copac.

ADVERTISING

Au avut mai puține interacțiuni și de la mai mare depărtare, până în momentul în care s-au simțit vindecați. Atunci, comportamentul lor a revenit la normal. Practic, probabil inconștient, dar grație evoluției, au limitat eventuala răspândire a bolii în colonie.

Poate ți-ar plăcea și Nu doar femeile care au copii își schimbă glasul atunci când vorbesc cu bebelușii. La fel procedează și acest mamifer


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇