Rămășițele unui copil, găsite într-un sit arheologic din sud-vestul Franței, numit La Ferrassie, vechi de 41.000 de ani, au ajutat oamenii de știință să răspundă la o veche întrebare: erau sau nu înmormântați intenționat, ca parte dintr-un ritual, neanderthalienii?
Copilul nu avea mai mult de doi ani când a murit. Nu se cunoaște sexul acestuia și nici cauza decesului, arată Science Alert.
Dacă se știe că Homo sapiens proceda așa cu morții, legat de omul de Neanderthal părerile sunt împărțite.
O echipă de cercetători de la Centrul Național de Cercetare Științifică (CNRS) și Muzeul Național al Istoriei Naturale din Franța a studiat cazul, analizând rămășițele păstrate la muzeu în ultimii 50 de ani.
În cadrul cercetării, oamenii de știință au reanalizat noțile și jurnalele de călătorie ale echipei inițiale de excavare, precum și oasele găsite în sit. Au ajuns la concluzia că, fără îndoială, copilul a fost înmormântat.
Cercetătorii au confirmat că oasele au fost așezate într-o manieră ordonată, acestea rămânând în poziția lor anatomică, capul fiind ușor ridicat față de restul corpului, chiar dacă terenul era înclinat la un unghi diferit, astfel sugerând o înclinare creată intenționat de neanderthalieni.
De asemenea, nu au fost găsite urme de animale pe rămășițe, ceea ce echipa consideră că este un semn probabil al unei înmormântări rapide și intenționate.
Vezi și Modul ingenios în care își găteau hrana strămoșii noștri înainte să descopere focul