Succes pentru micro-roboţii care vindecă de pneumonie

Succes pentru micro-roboţii care vindecă de  pneumonie

Roboții își fac loc în tot mai multe domenii, indiferent de forma lor. Acum, oamenii de știință au reușit să vindece pneumonia la șoareci, o boală adesea letală, în doar trei zile, cu ajutorul lor.

Concret, aceștia au folosit niște microboți, niște roboți minusculi, realizați pe bază de alge, care au dus nanoparticulele de medicament direct în plămâni, printr-un tub prin care au fost direcționați.

Nu doar că șoarecii astfel tratați au scăpat de infecție în numai trei zile, dar doza de antibiotic folosită a fost de 3.000 de ori mai mică decât s-ar fi administrat în mod normal, prin metodele standard, arată IFL Science.

ADVERTISING

După îndeplinirea misiunii, micii roboți, înveliți în zeci de sfere biodegradabile, s-au degradat în mod natural și sigur în corp.

Deși tehnologia nu a fost testată încă pe oameni, acesta va fi următorul pas.

„Cu o injecție intravenoasă, uneori o fracțiune foarte mică de antibiotice va ajunge în plămâni. Tocmai de aceea, multe tratamente antibiotice curente pentru pneumonie nu funcționează așa cum trebuie, ducând la rate de mortalitate crescute în cei mai bolnavi pacienți.

Având în vedere datele obținute pe șoareci, vedem că micro-roboții ar putea să îmbunătățească penetrarea antibiotică pentru a ucide patogenii bacterieni și pentru a salva mai multe vieți omenești”, a explicat Victor Nizet, unul dintre autorii studiului.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇