Oamenii de știință au reconstruit chipul unei femei din Epoca de Piatră. Cum a fost posibil

Oamenii de știință au reconstruit chipul unei femei din Epoca de Piatră. Cum a fost posibil
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Oamenii de știință au reușit performanța de a reconstrui chipul unei femei care a trăit în urmă cu 4.000 de ani, pornind de la craniul ei, îngropat într-o pădure din Suedia.

Rezultatul a fost dezvăluit recent de către arheologul Oscar Nilsson, cunoscut pentru faptul că apelează adesea la tehnologie pentru a aduce la viață chipuri străvechi, arată IFL Science.

Craniul de la care a plecat totul a fost găsit în anii '20 în Västernorrland, vestul Suediei, când se lucra la construcția unei șosele. Atunci, acesta a fost găsit, alături de schelet, într-un sicriu din piatră. Lângă scheletul femeii care nu împlinise 30 de ani a fost găsit și unul al unui băiețel de 7 ani.

ADVERTISING

Se crede că cei doi erau mamă și fiu sau sora și frate, dar în realitate foarte puține se știu despre cei doi sau felul în care au sfârșit.

Până acum, puține astfel de morminte au fost găsite. Dată fiind unicitatea acestuia, oamenii de știință au vrut să reconstruiască chipurile celor dispăruți. Din păcate, însă, craniul băiatului era într-o stare prea proastă pentru a permite acest lucru. Al femeii, însă, era intact.

Totuși, dacă trăsăturile au putut fi recreate, când a venit vorba despre păr, culoarea pielii și a ochilor, arheologii-artiști au fost nevoiți să ghicească, ADN-ul fiind prea degradat pentru a oferi aceste informații.

ADVERTISING

La fel s-a întâmplat și în cazul hainelor, degradate de multă vreme. Din fericire, există informații legate de portul oamenilor din acele timpuri, grație unor descoperiri arheologice anterioare.

Ce-a ieșit poate fi admirat deja în muzeul Västernorrland din Suedia.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇