Oamenii de știință americani au reușit să creeze un cuțit de trei ori mai ascuțit decât cel din oțel inoxidabil, dar și prietenos cu mediul, folosind lemn.
Lemnul, trecut printr-un proces de călire și comprimat, a ajuns să fie de 23 de ori mai rezistent decât în mod normal, arată IFL Science.
”Acest cuțit poate tăia o friptură bine făcută cu ușurință, la fel de bine ca un cuțit obișnuit pentru carne. Apoi, cuțitul de lemn întărit poate fi spălat și reutilizat, fiind o alternativă promițătoare pentru lamele de oțel, de ceramică sau chiar pentru cuțitele de plastic, de unică folosință”, a explicat Teng Li, principalul autor al studiului realizat la Universitatea Maryland.
Procesarea lemnului pentru a-l întări, fie prin tratare cu abur sau prin compresie, nu e o noutate. Sunt tehnici ce se practică de secole, însă niciuna nu a reușit până acum să aducă lemnul la duritatea unui material produs de om.
Deoarece doar 40-50% din lemn este celuloză, iar restul sunt lianți, hemiceluloză și lignină, rezistența materialului scade.
Cercetătorii au definitivat acum o tehnică prin care elimină aceste componente mai puțin rezistente, fără să afecteze scheletul de celuloză al lemnului, așa rezultând un material mult mai dens și mai rezistent.