Cercetătorii germani au reușit în premieră să modifice genetic păianjeni, astfel încât firele de mătase obținute de la aceștia să fie de un roșu fluorescent.
Reușita a fost obținută cu ajutorul instrumentului de editare genetică CRISPR-Cas9 și are un potențial imens pentru aplicații noi, dacă vom reuși să înțelegem și să îmbunătățim calitățile naturale ale fibrei, scrie Interesting Engineering.
CRISPR-Cas9 este un instrument revoluționar care poate tăia sau insera gene într-un mod precis, fiind deja utilizat pe scară largă la plante, animale și bacterii. Cu toate acestea, până acum nu fusese aplicat la păianjeni.
Experimentele au avut loc pe indivizi din specia păianjenului de casă comun, Parasteatoda tepidariorum. Studiul efectuat la Universitatea Bayreuth a implicat dezvoltarea unei soluții injectabile, care conținea sistemul de editare genetică CRISPR și o secvență genetică pentru proteina roșie fluorescentă. Pentru a efectua microinjecția dificilă, cercetătorii au anesteziat păianjenii cu CO2 pentru a preveni mișcarea. Această soluție specială a fost injectată în ouăle femelelor.
Rezultatul a fost că urmașii păianjenilor modificați genetic au produs mătase cu fluorescență roșie – o dovadă clară că secvența genetică dorită a fost inserată cu succes în proteina mătăsii.