Un grup de cercetători de la Universitatea din Tokyo a reuşit, în premieră, să crească piele umană pe un deget robotic.
Pielea vie marchează atingerea unui nou nivel în eforturile depuse pentru ca roboţii să arate şi să simtă ca nişte creaturi vii, spun cercetătorii, care au ales un deget robotic pentru acest experiment întrucât mecanismul este studiat suficient de mult şi este și o componentă critică a unui robot, notează CNN.
Pentru a crea pielea de tip uman, degetul robotic a fost scufundat într-o soluţie ce conţinea colagen şi fibroblast dermic uman, cele două componente principale ale pielii umane. Ulterior, peste degetul acoperit cu această substanţă, cercetătorii au aplica keratinocite, unul dintre principalele tipuri de celule care alcătuiesc epiderma umană.
Pielea obţinută prin acest procedeu s-a dovedit a fi suficient de elastică pentru a se adapta la mişcările degetului şi s-a autoreparat cu ajutorul unui plasture cu colagen atunci când a suferit o leziune.
În plus, acest tip de piele respinge apa, ceea ce poate lărgi sfera aplicaţiilor pentru roboţi.
Reuşita cercetătorilor japonezi este una importantă, însă mai este încă mult de lucru la concept. Spre deosebire de pielea umană, pielea dezvoltată în laborator nu se poate autosusţine. Cercetătorii iau în calcul adăugarea unui sistem vascular care să transporte substanţele nutritive de care pielea are nevoie pentru a supravieţui.
C.S.