O sculptură aztecă spectaculoasă, veche de 600 de ani, care înfățișează o acvilă de munte, a fost descoperită într-un templu sacru, au anunțat arheologii de la Institutul Național pentru Antropologie și Istorie (INAH) din Mexic.
Deși au mai fost găsite reprezentări ale acestei păsări sacre pentru azteci, aceasta e cea mai mare, având dimensiuni de 106 pe 70 de centimetri , arată IFL Science.
Acvila a fost sculptată la baza unei structuri din Templo Mayor, templul în formă de piramidă, construit în inima capitalei aztece Tenochtitlan, care este acum situat în Ciudad de México al zilelor noastre.
Basorelieful, o sculptură cu imagini care ies în relief pe un fundal din piatră, a fost realizat în secolul al XV-lea, în timpul domniei regelui Moctezuma I.
„Este o sculptură foarte frumoasă, care arată marile secrete pe care Templo Mayor încă le mai poate dezvălui. Mulțumită eforturilor și dedicării arheologilor, putem continua să ne recuperăm istoria și amintirile”, a spus Alejandra Frausto Guerrero, ministrul Culturii.
Templo Mayor, cunoscut și ca Marele Templu, era o structură masivă în formă de piramidă, situată în centrul capitalei aztece Tenochtitlan, în inima religiei și culturii aztece. Structura conținea două capele dedicate lui Huitzilopochtli, zeul soarelui și al războiului și patron al orașului, dar și lui Tlāloc, zeul ploii.
Templul era unul dintre cele 78 de structuri care alcătuiau districtul sacru din Tenochtitlan, arată și Live Science.
Acvila de munte (Aquila chrysaetos), cunoscută și drept „itzcuauhtli” în limba Nahuatl, vorbită de populația indigenă din centrul Mexicului, era un simbol important în cultura aztecă.
„Acvila era o creatură sacră în credința aztecă, considerată a fi prezentă la nașterea soarelui și era simbolul unui ordin de războinici de elită din cultura aztecă”, au precizat arheologii.
În templu au fost găsite și rămășițe ale unor acvile, semn că acestea erau ținute în captivitate și, posibil, folosite în cadrul unor sacrificii ritualice.
Vezi și Dintr-un punct de vedere, nici acum nu am ajuns să egalăm civilizația vechilor greci