O fosilă de 500 de milioane de ani ar putea fi o ”verigă lipsă” în evoluția unui grup de animale care azi reprezintă 80% din faună. Avea cinci ochi!

O fosilă de 500 de milioane de ani ar putea fi o ”verigă lipsă” în evoluția unui grup de animale care azi reprezintă 80% din faună. Avea cinci ochi!
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

O echipă de oameni de știință din China a anunțat descoperirea unei specii de artropode extrem de bizară, care înota în oceane în urmă cu 500 de milioane de ani. Creatura avea cinci ochi care ieșeau dintr-o placă a exoscheletului.

Analiza fosilelor descoperite în sudul Chinei, vechi de la începutul Cambrianului, a relevat faptul că animalul avea un corp superior articulat cu 15 membre și „brațe” mari, curbate în sus, care erau probabil folosite pentru a prinde prada.

Unele dintre aceste caracteristici au fost identificate separat în fosilele altor artropode antice, fiecare împrumutând altă trăsătură. Dar această creatură bizară este, practic, o himeră, ea având trăsături de la mai multe animale, relatează Live Science.

ADVERTISING

Citește și A fost creat, din greșeală, peștele hibrid ”imposibil”

În perioada cambriană, în urmă cu 543 milioane până la 490 milioane de ani, artropodele au evoluat ca unul dintre cele mai de succes grupuri de specii de pe Pământ. Acum reprezintă aproximativ 80% din toate speciile vii. Fosilele artropode arată că diversitatea lor a crescut în timpul Cambrianului, dar povestea completă a evoluției timpurii a grupului este incompletă, iar descoperirea acestei specii nou descrise, care ar fi măsurat în jur de șapte centimetri, ar putea ajuta la completarea unor lacune importante, explică oamenii de știință într-un raport publicat în jurnalul Nature.

ADVERTISING

Autorii studiului au analizat șase fosile din formațiunea Yu’anshan din sudul Chinei, unde depozitele de fosile datează din Cambrianul timpuriu, cu aproximativ 518 milioane de ani în urmă. Au numit ciudata creatură Kylinxia zhangia.

Fosilele erau în stare excelentă, dezvăluind că doi dintre ochii din partea din față erau de două ori mai mari decât restul.

S-au păstrat și alte țesuturi importante: „Fosilele Kylinxia prezintă structuri anatomice rafinate”, a declarat co-autorul studiului, Fangchen Zhao, profesor la Institutul de Paleontologie și Geologie (NIPG) al Academiei Chineze de Științe din Nanjing.

ADVERTISING

„De exemplu, țesutul nervos, ochii și sistemul digestiv, acestea sunt părți moi ale corpului pe care de obicei nu le putem vedea în fosilele convenționale”, a spus omul de știință.

Vezi și Peștele care merge este mai comun decât ai crede. Tocmai au fost găsite 11 specii noi


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇