Bacteria din peșteră care ar putea ajuta milioane de oameni

Bacteria din peșteră care ar putea ajuta milioane de oameni
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În ciuda anilor de cercetare continuă, am descoperit până acum doar o mică parte dintre microbii care viețuiesc pe planeta noastră.

Nici nu se știe câți microbi sunt pe Pământ, dar e clar că nu am identificat decât o parte infimă a lor. O echipă internațională de oameni de știință, din SUA, Suedia și Algeria, a descoperit recent mai multe tipuri de bacterii, unele care ne-ar putea fi de folos pe termen lung și chiar cu efecte spectaculoase în multe domenii, scrie IFL Science.

”Am găsit tulpini care pot produce substanțe antimicrobiene sau care pot descompune glutenul, o substanță care poate provoca reacții inflamatorii în intestinele multor oameni”, a declarat Natuschka Lee, cercetător la Departamentul de Ecologie și Științe ale Mediului, de la Universitatea Umeå, din Suedia, și unul dintre autorii descoperirii.

Cu alte cuvinte, aceste bacterii nou descoperite pot fi importante în tratarea persoanelor cu alergii sau intoleranțe la gluten.

Descoperirea a fost făcută la sute de metri sub pământ, într-o peșteră subterană neexplorată până acum.

În plus, bacteriile găsite pot tolera condițiile extreme din sistemul nostru digestiv, a mai spus omul de știință.

”Ecosistemele subterane sunt medii subexplorate și, în general, sunt considerate extreme”, se explică într-un raport publicat de jurnalul Microbiology Spectrum. ”Sunt izolate de suprafață, limitate de nutrienți și caracterizate prin lipsă de lumină”, se mai arată în lucrare.

Se crede că în astfel de medii trăiesc aproape 3 din 4 microbi de pe Terra.

Dar de ce și cum au ajuns să fie studiate aceste ecosisteme? Din dorința de a înțelege mai bine mediul trecut sau prezent al altor planete, așa cum este Marte.

În mod interesant, bacteriile descoperite în cadrul studiului sunt înrudite cu microorganismele din grupul Bacillus, îndelung studiate de oamenii de știință grație abilităților lor de supraviețuire.

B. subtilis, de exemplu, cu care unele dintre speciile de bacterii din peșteră au prezentat asemănări de peste 99%, s-a dovedit că poate supraviețui și pe Marte.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇