Oamenii de știință au descoperit o lumină verde în atmosfera planetei Marte.
O lumină similară este uneori văzută de astronauții de pe Stația Spațială Internațională atunci când se uită la Pământ, scrie BBC.
Strălucirea provine din atomii de oxigen în urma interacţiunii cu lumina soarelui.
Se știe că fenomenul poate apărea și pe alte planete, însă acum e prima oară când este observat pe o altă planetă în afară de Pământ.
"Este un rezultat frumos", a spus dr. Manish Patel de la Open University din Marea Britanie.
Această lumină este diferită de aurora boreală.
Aceste emisii sunt consecința coliziunilor dintre moleculele atmosferice și particulele încărcate care se îndepărtează de Soare. Pe Pământ, acest tip de interacțiune este puternic influențat de câmpul magnetic puternic al planetei noastre, care atrage acele particule în jos spre poli.
Aurora nu este la fel pe Marte, pentru că Planeta Roșie nu are un câmp magnetic global, dar astfel de emisii există și au fost deja observate.
Lumina verde văzută de astronauți la marginea Pământului - și acum la Marte - are o origine separată. Totul ține de lumina soarelui: atomii de oxigen sunt ridicați la un nivel mai ridicat de energie, iar atunci când revin la starea lor de repaus produc această emisie verde.
Pământul are oxigen în atmosferă, însă pe Marte este prezent în mare parte doar ca produs de descompunere a dioxidului de carbon.
Lumina soarelui eliberează unul dintre atomii de oxigen din CO2 și tranziția acestui atom este cea care dă strălucirea verde pe Planeta Roșie.
Citește și:
A.D.