Stai cu ochii pe cer! Urmează o eclipsă parțială de Soare vizibilă și în România

Stai cu ochii pe cer! Urmează o eclipsă parțială de Soare vizibilă și în România
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Mai este doar o zi pâna când vom putea privi cerul altfel față de obicei. De ce? Pentru că urmează o eclipsă inelară de Soare. Din România aceasta va fi observată ca o eclipsă parțială de Soare.

Adrian Sonka, coordonatorul Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu, a vorbit pentru SpotMedia.ro despre aceasta. Eclipsa parțială de Soare va avea loc pe 21 iunie.

"Daca vrea cineva să vadă eclipsa, trebuie să știe că se petrece dimineața și nu durează foarte mult. Incepe la 8:40 si pe la 9:30 sau 10:00 se termină. Durează o ora și 4 minute la București", ne-a spus cercetătorul.

ADVERTISING

Partea mai puțin bună este că acoperirea Soarelui nu va fi foarte mare. De exemplu, în București, acoperirea va fi de 4,6%. Maximul va fi în zona mării, unde va fi de 6%. „Cel mai bine se vede în colțul din dreapta sud, la coada peștelui”, s-a amuzat Sonka.

Cum trebuie să ne uităm la eclipsă

Întotdeauna specialiștii ne avertizează să nu ne uităm direct la eclipsă, pentru că există riscul orbirii. Acest lucru l-a făcut și Adrian Sonka. El a subliniat de mai multe ori pericolul la care se expun cei care privesc eclipsa fără protecție. Chiar dacă este parțială.

ADVERTISING

„Oamenii vor trebui să privească soarele, iar daca nu iți iei măsuri de protecție, orbești clar. Nu ai cum să scapi. Un om normal nu are filtre speciale, cum avem noi. Dar le poate cumpăra ușor de la un magazin de astronomie. Și poate folosi un filtru de sudura, cel mai întunecat. Se găsesc la magazinele de bricolaj. Cu acela se poate uita la soare și nu va orbi”, a punctat cercetătorul.

Este foarte tentant pentru cei care au telescop să privească eclipsa parțială de Soare cu ajutorul acestuia. Insă și ei se expun la riscuri dacă nu iau măsuri de protecție.

ADVERTISING

„Daca are telescop, e destul de riscant, dar filtrul se pune în fața obiectivului, nu pe unde se uită. Dacă îl pui unde te uiți, lumina Soarelui poate să îl încălzească și îl poate crăpa și orbești”, a avertizat reprezentantul observatorului din București.

Și dacă nu ai niciun filtru de protecție și nici telescop, mai există o soluție prin care te poți bucura de eclipsa parțială de Soare.

„Daca se ia un carton si dăm o gaura cu un ac, lumina care trece prin gaura aia crede ca trece printr-o lentilă și se creează imaginea. Trebuie să fie proiectată pe altă hârtie. Cu cât sunt mai departe una de alta, cu atât e mai mare discul Soarelui”, a adăugat Sonka.

Vești proaste pentru bucureșteni

Pentru bucureșteni veștile venite de la Observatorul Astronomic nu sunt foarte bune. Adrian Sonka ne-a spus că sunt foarte mici șansele ca Observatorul să fie deschis pentru public în timpul eclipsei. Iar acest lucru are, normal, legătură cu pandemia și cu regulile de distanțare socială.

În schimb, cei din Baia Mare vor putea merge la Complexul Astronomic pentru a observa eclipsa parțială de Soare. Observaţiile astronomice sunt programate între 8:00 și 9:00, în curtea Observatorului Astronomic.

Când vom mai putea vedea eclipse de Soare

În privință următoarelor eclipse de Soare pe care le mai putem vedea mai clar din România, mai avem de așteptat pana pe 22 octombrie 2022. Atunci acoperirea va fi de 38%.

Totuși, cea mai frumoasă pe care o să o prindem in următorii ani o să fie în 2030, cand acoperirea va fi de 80%.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇