"Naștere virgină": O femelă de crocodil a făcut singură un pui

"Naștere virgină": O femelă de crocodil a făcut singură un pui

Primul caz din lume al unei femele de crocodil care a depus un ou fără contribuția unui mascul a fost înregistrat într-o grădină zoologică din Costa Rica.

O femelă de crocodil a depus un ou care nu a fost fecundat de un mascul și din care a rezultat un pui care este 99,9% identic din punct de vedere genetic cu mama lui.

Fenomenul numit "naștere virgină" este întâlnit la unele specii, dar nu a mai fost observat la crocodili, relatează BBC.

Femela care a depus oul a fost ținută separat de alți crocodili toată viața.

ADVERTISING

Dr. Warren Booth, de la Virginia Tech, Statele Unite, care a studiat timp de 11 ani fenomenul "nașterii virgine", denumită științific partenogeneză, a stabilit că există o asemănare de aproape 100% între mamă și pui, confirmând că acesta nu are tată.

Cercetătorul nu a fost surprins de acest rezultat. "L-am văzut la rechini, păsări, șerpi și șopârle și este foarte obișnuit și răspândit", a declarat Booth pentru BBC.

Oamenii de știință spun că această trăsătură ar putea fi moștenită de la strămoșii crocodililor și este posibil ca dinozaurii să fi avut aceeași capacitate de a se reproduce singuri.

ADVERTISING

Potrivit unei teorii, partenogeneza apare la unele specii când numărul exemplarelor scade, iar acestea ajung pe cale de dispariție.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇