Mexico City, cea mai populată metropolă din America de Nord, s-a scufundat deja atât de mult încât nu mai poate fi salvat, arată un nou studiu.
După secole în care apa subterană a fost pompată la suprafață, pentru a face față cerințelor unui oraș mereu în expansiune, sedimentele pe care a fost construit orașul s-au comprimat din ce în ce mai mult, din ce în ce mai uscate, până când au început să crape. Deja viitorul orașului pare pecetluit, arată Science Alert.
Chiar dacă practica nu mai e de actualitate din anii '50, orașul continuă să se scufunde cu aceeași viteză. Nord-estul său, zonă nu foarte urbanizată a cărei scufundare era până acum nedetectabilă, acum coboară cu 50 de centimetri pe an.
Chiar și dacă nivelul apei din subsol ar fi înălțat, nu există nicio șansă ca fenomenul să fie oprit, spun autorii studiului.
Prima dată când s-a observat că orașul se scufundă era la 1900, iar atunci era vorba despre 8 centimetri pe an. Până în 1958, se ajunsese deja la 29 de centimetri pe an. În ultimele două decenii s-a ajuns deja la 40 de centimetri în zona istorică a orașului.
Vezi și: