Mai multe urme fosilizate arată că oamenii au ajuns în America de Nord mult mai devreme decât se credea

Mai multe urme fosilizate arată că oamenii au ajuns în America de Nord mult mai devreme decât se credea

America de Nord și de Sud au fost ultimele continente populate de oameni, dar există nenumărate teorii privind momentul în care s-a întâmplat acest lucru.

O variantă aceptată de oamenii de știință este aceea că oamenii au ajuns în America de Nord din Asia prin Beringia, un pod terestru care a legat odată cele două continente, la sfârșitul erei glaciare, în urmă cu aproximativ 13.000 – 16.000 de ani. Descoperiri recente sugerează însă că oamenii ar fi putut ajunge în America de Nord mai devreme.

Un nou studiu, care a presupus analiza unor amprente umane fosilizate în New Mexico, arată însă că oamenii ar fi ajuns în America de Nord cu cel puțin 23.000 de ani în urmă, relatează CNN.

ADVERTISING

„Populația Americii este unul dintre acele subiecte foarte controversate. Una dintre probleme este că există foarte puține date”, a declarat Matthew Bennett, profesor și specialist în amprente antice la Universitatea Bournemouth.

Bennett și colegii săi au reușit să afle, cu exactitate, vechimea a 61 de urme prin datarea cu carbon. Amprentele, care au fost descoperite în bazinul Tularosa din Parcul Național White Sands, au fost lăsate în urmă acum 21.000 – 23.000 de ani.

Citește și Arheologii au secvențiat cel mai vechi ADN de Neanderthal din Europa Centrală și de Est

ADVERTISING

Momentul și locul în care se află acestea, în sud-vestul Americii de Nord, sugerează că oamenii trebuie să fi fost pe continent mult mai devreme decât se credea, a precizat Bennett. Oamenii care au lăsat urmele, în majoritate adolescenți și copii, locuiau în New Mexico la apogeul ultimei ere glaciare, susține omul de știință.

În plus, spune el, la momentul formării amprentelor, două straturi de gheață masive acopereau o treime din nordul continentului, ajungând până la sud, până la New York City, Cincinnati și Des Moines, Iowa. Temperatura rece și gheața ar fi făcut imposibilă o călătorie între Asia și Alaska în acea perioadă, mai spune acesta.

ADVERTISING

Vezi și Aceasta este cea mai veche peșteră locuită continuu de strămoșii noștri, descoperită până acum


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇