Machu Picchu este mai vechi decât se credea până acum. Descoperire de ultimă oră

Machu Picchu este mai vechi decât se credea până acum. Descoperire de ultimă oră
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Machu Picchu, vechiul oraș-templu incaș din Peru, pare să fie mai vechi decât s-a crezut anterior, arată un studiu recent.

Până acum, majoritatea arheologilor credeau că Machu Picchu a fost construit ca un domeniu pentru împăratul incaș Pachacuti. Conform înregistrărilor istorice ale colonialiștilor spanioli, împăratul a ajuns la putere în 1438 e.n., ceea ce înseamnă că cetatea a fost construită cândva între 1440 și 1450, în funcție de cât timp i-a luat armatei sale să cucerească regiunea.

Însă o nouă cercetare dezvăluie că bazele orașului legendar Machu Picchu au fost puse probabil cu cel puțin două decenii mai înainte.

ADVERTISING

Conform unui raport publicat de Antiquity, arheologii au folosit spectrometria de masă cu accelerator (AMS) pentru a data rămășițele a 26 de persoane descoperite în cele trei cimitire din Machu Picchu în timpul săpăturilor efectuate în 1912. Astfel, oamenii de știință au tras concluzia că Machu Picchu a fost ocupat între 1420 și 1530, cu mai bine de 20 de ani mai înainte decât se credea, după cum arată IFLScience.

„Machu Picchu se numără printre cele mai cunoscute situri arheologice din lume, dar până acum estimările privind vechimea și perioada de ocupație s-au bazat pe relatări istorice contradictorii scrise de spanioli în perioada care a urmat cuceririi spaniole”, a spus Richard Burger, autorul cercetării şi profesor la Universitatea Yale.

ADVERTISING

Potrivit acestuia, cercetarea de față este primul studiu bazat pe dovezi științifice care oferă o dată estimativă a fondării Machu Picchu și a perioadei cât a fost ocupat.

Citește și Situri superbe care intră anul acesta în Patrimoniul UNESCO, alături de Roșia Montană (Galerie foto)

În ciuda amplelor sale dimensiuni - aproximativ 200 de structuri, inclusiv unele ceremoniale și o zonă pentru nobilime, precum și reședințe pentru muncitori și sute de terase folosite pentru agricultură - lumea modernă nu a știut despre acest vechi oraș până la începutul secolului al XX-lea, mai exact în 1911, când a fost redescoperit de arheologul american Hiram Bingham.

ADVERTISING

Vezi și Hotelurile cu cea mai bună priveliște din lume (Galerie foto)


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇