Pentru prima oară, au fost descoperiți cimpanzei bolnavi de lepră, în pădurile din Africa de Vest. Pentru oamenii de știință este limpede că boala nu a fost luată de la oameni, ci dintr-o sursă necunoscută.
Conform unui raport publicat de jurnalul bioRxiv, citat de IFL Science, lepra a fost descoperită la două populații sălbatice, una dintr-un parc național din Guineea Bissau și o alta din Coasta de Fildeș.
Boala pare să se manifeste exact ca în cazul oamenilor. Folosind camere amplasate în rezervații, oamenii de știință au observat că leziunile afectează fețele cimpanzeilor, dar și urechile, mâinile și picioarele.
Diagnosticul a fost confirmat în urma analizelor fecalelor, astfel fiind identificată bacteria Mycobacterium leprae, care cauzează lepra.
Într-o vreme se credea că lepra afectează doar oamenii, dar acum se știe că poate infecta și animalele sălbatice, inclusiv veverițele. Lepra a mai fost descoperită în rândul cimpanzeilor captivi și a altor primate din rezervații sau grădini zoologice, dar e prima oară când e descoperită la aceleași specii, dar sălbatice.
Citește și Cea mai rară primată din lume, filmată făcând un lucru surprinzător. Mai există speranțe!
Totuși, notează oamenii de știință, este vorba despre cazuri izolate, care nu par să se extindă. Într-o comunitate, doar doi indivizi au fost infectați, iar aceștia se află în contact continuu cu familia lor extinsă.
Oamenii de știință au mai descoperit că cele două bacterii care au declanșat boala diferă de la o zonă la alta, ceea ce sugerează că originile sunt diferite. În plus, aceste bacterii rar pot avea ca urmare lepra în cazul oamenilor, ceea ce sugerează că nu de la aceștia a pornit infecția.
Vezi și Detaliul neașteptat care crește speranța de viață a babuinilor de sex masculin