Un studiu recent a dus la discuții legate de reintroducerea jaguarilor în două state americane, Arizona și New Mexico. Autorii acestuia susțin că efectele ar fi benefice asupra ecosistemului.
În trecut, felinele puteau fi găsite în aceste două state americane, dar vânătoarea și pierderea habitatului au dus la dispariția lor, amintește The Guardian. Ultimul exemplar a fost ucis aici în 1964.
Cercetarea recentă, publicată în jurnalul Conservation Science and Practice, aduce însă argumente în sprijinul reintroducerii felinei în acest spațiu geografic. ”Reintroducerea jaguarului în munții din centrul Arizonei și în New Mexico este esențială pentru conservarea speciei, a revigorării ecosistemului și a vieții sălbatice în general”, se arată în raport.
Te-ar putea interesa și 60% din speciile de pești ar putea dispărea. Rămân fără oxigen, din cauza căldurii
Tot acesta mai arată că un spațiu de mai puțin de 50.000 de kilometri pătrați ar putea susține 90 până la 150 de jaguari, o populație care ar avea toate resursele timp de cel puțin 100 de ani.
În plus, se mai arată în raport, zona este puțin populată de oameni, iar animalele - a treia cea mai mare specie de feline, după tigri și lei - dispun de apă și hrană din belșug. Jaguarii se hrănesc inclusiv cu pește, țestoase și caimani.
Jaguarii trăiesc în prezent mai ales în America de Sud și bazinul Amazonului, dar există specimene și în America Centrală.