Interiorul Pământului ascunde bucăți dintr-o altă planetă

Interiorul Pământului ascunde bucăți dintr-o altă planetă

Straturile dense misterioase ale mantalei Pământului ar putea fi rămășițe ale coliziunii planetei noastre cu protoplaneta Theia, acum 4,5 miliarde de ani, sunt de părere oamenii de știință.

Adânc în mantaua Pământului, la aproximativ 2.900 de kilometri, două mase gigantice de rocă, aflate sub Africa de Vest și Oceanul Pacific, se comportă surprinzător. Ori de câte ori are loc un cutremur, undele seismice încetinesc pe măsură ce trec prin aceste materiale, sugerând că au o compoziție mai densă decât restul mantalei Pământului.

ADVERTISING

Acum, o echipă internațională de cercetători a publicat o ipoteză fascinantă: aceste mase ar fi rămășițele unei alte planete pe care Pământul a înglobat-o în urma unei coliziuni de acum 4,5 miliarde de ani.

Acest cataclism ar fi proiectat în spațiu roci topite, care au orbitat în jurul Pământului și s-au contopit formând Luna. Dar este posibil ca bucăți din Theia să fi rămas în interiorul Pământului, adâncindu-se într-o zonă aflată chiar deasupra nucleului fierbinte de fier și nichel al planetei noastre.

ADVERTISING

Simulările recente au arătat că cea mai mare parte din Theia a fost absorbită de Pământ, creând aceste formațiuni, în timp ce fragmentele rămase au format Luna.

"Partea inferioară a acestor formațiuni se află la 2.900 de kilometri sub picioarele noastre. Cele două formațiuni reprezintă aproximativ 2% din masa Pământului. Ele au fost detectate prin studii seismologice, deoarece undele seismice se deplasează mai lent în aceste două zone în comparație cu mantaua înconjurătoare.

Fiecare dintre aceste protuberanțe are o masă de două ori mai mare decât cea a întregii Luni. Așadar, petele sunt enorme", a declarat geofizicianul Qian Yuan de la Caltech, autorul principal al studiului publicat în revista Nature și citat de Reuters.

ADVERTISING

Se crede că această densitate mai mare a formațiunilor se datorează nivelului ridicat de fier - asemănător cu rocile lunare, ceea ce ar avea sens dacă ar fi făcute din același material de bază din Theia. Luna, care orbitează în jurul Pământului la o distanță medie de circa 385.000 de kilometri, are un diametru de aproximativ 3.475 de kilometri, puțin mai mult de un sfert din diametrul planetei noastre.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇