Oamenii de știință au descoperit o legătură clară între mutările repetate în prima parte a vieții și riscul de depresie, mai târziu în viață.
Un studiu realizat de universități din Danemarca și Anglia a arătat că persoanele care s-au mutat frecvent în copilărie și în primii ani ai adolescenței sunt mai predispuse să sufere de depresie la vârsta adultă.
Mutările repetate din prima parte a vieții afectează sănătatea mintală la vârsta adultă chiar mai mult decât sărăcia din copilărie, se arată într-un raport publicat de jurnalul JAMA Psychiatry.
Studiul realizat pe danezi născuți în perioada 1982 – 2003 a arătat că aceia care se mutaseră de mai multe ori între vârstele de 10 - 15 ani prezentau un risc cu 61% mai mare de a dezvolta depresie decât cei care au avut un domiciliu stabil, notează Futurism.
În mod interesant, ”Chiar dacă proveneai din cele mai sărace comunități, să nu te muți era benefic pentru sănătatea ta”, a explicat Clive Sabel, de la Universitatea Plymouth, autorul principal al studiului.
”Chiar dacă proveneai dintr-un cartier bogat, dar te-ai mutat de mai multe ori, riscul de depresie era mai mare decât dacă nu te-ai fi mutat și ai fi venit din cele mai sărace cartiere”, a mai spus autorul studiului.