Dacă în 2015 o specie rară de antilopă de saiga era pe punctul de a fi declarată dispărută, iată că aceasta și-a revenit miraculos, ajungând să numere doar în Kazahstan, țara de baștină, 842.000 de exemplare.
Asta, în condițiile în care în urmă cu doi ani erau 334.000, o veste mai mult decât bună pentru acea vreme, relatează BBC.
Sigur, nu s-a ajuns aici peste noapte și nici fără eforturi. A fost nevoie de introducerea unor pedepse de 12 ani de închisoare pentru vânarea lor ilegală sau braconaj (coarnele lor fiind extrem de valoroase în medicina chineză).
Dar rezultatele s-au văzut, iar cum antilopele saiga nasc gemeni în fiecare an, veștile vor fi din ce în ce mai bune.
Citește și Una dintre cele mai amenințate specii de pe Pământ mai are o șansă. Doi pui au fost filmați (Video)
Cu siguranță nu se va ajunge la milioanele de antilope din vremea URSS, dar e clar că specia va fi cu noi încă multă vreme.
Pe numele științific Saiga tatarica, această antilopă, care trăiește în Kazahstan, sudul Rusiei și Uzbekistan, pierduse mai bine de 90% din membri la finele secolului XX.
În 2015, a fost la un pas de dispariție atât din cauza oamenilor, cât și a unei bacterii care se înmulțise necontrolat, pe fondul temperaturilor mult crescute din stepe.
Vezi și O specie a fost redescoperită după mai bine de un secol! Femelele sunt cu adevărat fascinante