Recent, adică acum 416.000 de ani, Groenlanda era un ținut verde, ceea ce înseamnă, spun oamenii de știință, că ghețarii de acolo sunt departe de a fi așa de stabili cum se credea până acum și că scenariul s-ar putea repeta.
Geologii erau convinși că Groenlanda a fost acoperită de ghețuri de multe milioane de ani încoace, așa că vestea e cu adevărat o surpriză, scrie Sky News.
Descoperirea a fost făcută în urma analizei unor mostre extrase din gheața groenlandeză cu multe decenii în urmă. Acestea au fost recoltate din nord-vestul Groenlandei în timpul Războiului Rece și ulterior uitate. Oamenii de știință americani au forat atunci la o adâncime de circa 1,5 kilometri în gheață.
Recent, mostrele au fost redescoperite într-un depozit și reanalizate. La o adâncime care corespunde vârstei de 416.000 +/- 38.000 de ani, în loc de gheață apar frunze și mușchi de copaci. Asta trădează în zona de unde au fost recoltate un peisaj similar cu cel al pădurilor boreale de azi.
Mai mult, recent, o altă echipă de cercetători a efectuat niște foraje în regiune, care au arătat de asemeni că Groenlanda era verde acum circa 1,1 milioane de ani. Nicidecum fortăreața de gheață pe care o credeam noi. Rezultă, prin urmare, cel puțin două episoade în care Groenlanda a fost o insulă verde - și asta în doar 1,1 milioane de ani!
Din calculele specialiștilor, care au fost publicate în revista Science, rezultă că dispariția ghețurilor groenlandeze ar fi ridicat atunci nivelul mărilor cu 1,5 metri. Iar asta se întâmplă din nou chiar în zilele noastre, când multe orașe se află pe malul mărilor și oceanelor, ceea ce devine o problemă deloc simplu de gestionat.