Fotografie în premieră cu o galaxie în mii de culori. Ce dezvăluie despre galaxia vecină cu noi

Fotografie în premieră cu o galaxie în mii de culori. Ce dezvăluie despre galaxia vecină cu noi
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Cu ajutorul Telescopului Foarte Mare (VLT) de la Observatorul European de Sud (ESO), cercetătorii au făcut zeci de ore de observații ale galaxiei Sculptorul (Caldwell 65 sau NGC 253). În final, după ce au reușit să obțină o cantitate vastă de date, au creat o imagine cu galaxia în toată splendoarea sa, o adevărată operă de artă cosmică, în mii de culori.

Lăsând la o parte frumusețea imaginii obținute, culorile dezvăluie detalii nemaivăzute până acum cu galaxia vecină, aflată la 11 milioane de ani-lumină depărtare de noi, conform ESO.

„Galaxiile sunt sistemele incredibil de complexe pe care încă ne străduim să le înțelegem. Galaxia Sculptorul este specială.

Este suficient de aproape încât putem să-i studiem structura internă în detaliu, dar în același timp este îndeajuns de mare încât o putem vedea ca un sistem întreg”, a explicat Enrico Congiu, cercetător la ESO și coordonatorul echipei care a studiat galaxia.

Elementele de bază ale unei galaxii (stelele, gazul și praful) emit lumină în diferite culori. Astfel, cu cât o fotografie are mai multe nuanțe, cu atât mai multe putem afla despre mecanismele interioare ale unei galaxii.

Dacă fotografiile convenționale includ doar o mână de culori, această nouă imagine cu Sculptorul dezvăluie mii de culori. Asta le spune astronomilor tot ce trebuie să știe despre stelele, gazul și praful de acolo, cum ar fi vârsta, compoziția și mișcarea.

Pentru a crea această nouă fotografie, astronomii au observat galaxia timp de peste 50 de ore cu instrumentul Multi Unit Spectroscopic Explorer (MUSE) de la bordul VLT. Apoi, echipa a reunit peste 100 de expuneri pentru a crea o suprafață de 65.000 de ani-lumină, se arată într-un raport publicat de jurnalul Astronomy & Astrophysics.

După prima analiză cu noile date, echipa a descoperit în jur de 500 de nebuloase planetare, acestea fiind regiuni de gaz și praf de la stele similare Soarelui aflate pe moarte.

„Descoperirea nebuloaselor planetare ne permite să verificăm distanța până la galaxie, o informație crucială de care depind restul studiilor cu galaxia”, a precizat Adam Leroy, profesor la Universitatea de Stat din Ohio, SUA, unul dintre autorii studiului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇