ADN-ul ferigilor este deosebit de complex, în el fiind înglobate date genetice provenind de la o serie întreagă de alte specii. De fapt, o specie de ferigă, Ophioglossum reticulatum, deține recordul pentru organismul multicelular cu cel mai mare număr de cromozomi – aproximativ 720 de perechi, au descoperit oamenii de știință.
După ani de muncă minuțioasă, oamenii de știință au secvențiat în cele din urmă genomurile a trei tipuri de ferigi homosporoase, dezvăluind că aceste plante au furat ADN de la alte organisme timp de milioane de ani.
”Fiecare genom spune o poveste diferită”, a declarat geneticianul Doug Soltis de la Muzeul de Istorie Naturală din Florida, citat de Science Alert.
În trecut, oamenii de știință au atribuit genomul imens al ferigilor și numărul mare de cromozomi unor runde repetate de duplicare a întregului genom, în care descendenții unui organism moștenesc accidental copii suplimentare ale întregului genom al organismului.
Acest lucru este comun la plante și poate conferi unele beneficii, cum ar fi evoluția rapidă și divergența.
Cu toate acestea, organismele care se află în această situație tind să treacă printr-o perioadă scurtă de ajustare, în care majoritatea duplicatelor se pierd, rezultând un genom normal. Acest lucru nu se întâmplă însă în cazul ferigilor.
Studiul pare să sugereze că ferigile sunt pur și simplu ineficiente în a elimina ADN-ul nedorit, astfel că îl păstrează la nesfârșit.
Dar asta nu e toată ciudățenia ce caracterizează aceste plante. Oamenii de știință au găsit dovezi că C. richardii este un veritabil hoț de ADN. În genomul ferigii se află inclusiv metoda de apărare împotriva unei anumite toxine care face găuri în membrana celulei. Astfel de ”arme” se găsesc de obicei în bacterii – ceea ce sugerează că feriga a dobândit această capacitate de la bacterii, printr-un proces numit transfer orizontal de gene (destul de comun în rândul bacteriilor).
Copii ale acestor gene de apărare apar în diferite părți ale plantei, sugerând că acest transfer s-a întâmplat de mai multe ori în istoria sa. Așadar, feriga pare să obțină tot felul de beneficii de pe urma acestor transferuri.