O echipă de oameni de știință de la Universitatea din Göttingen şi Institutul Max Planck pentru Cercetarea Sistemului Solar (MPS), din Germania, pare că a aflat răspunsul la întrebarea dacă Luna este sau nu o bucată din Pământ.
Teoria predominantă susţine că Luna a rezultat dintr-o coliziune dintre Pământul timpuriu şi protoplaneta Theia. Noile măsurători arată însă că Luna s-a format în principal din material ejectat din mantaua Pământului, cu o contribuție redusă din partea Theia, scrie Eurek Alert.
De asemenea, rezultatele sprijină ipoteza conform căreia apa ar fi ajuns pe Pământ în etapele timpurii ale formării și nu ar fi fost adăugată prin impacturi târzii, se arată într-un raport publicat de revista Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).
Cercetătorii au analizat izotopi de oxigen din 14 mostre prelevate de pe Lună și au realizat 191 de măsurători pe minerale de pe Pământ. Izotopii sunt variante ale aceluiaşi element, care diferă doar prin masa nucleului.
Noile măsurători au arătat o asemănare foarte mare între mostrele de oxigen-17 (170) prelevate de pe Pământ şi cele de pe Lună.
„O posibilă explicație este că Theia și-a pierdut mantaua stâncoasă în urma unor coliziuni anterioare și apoi a lovit Pământul timpuriu ca un proiectil metalic. Dacă este așa, Theia ar face parte astăzi din nucleul Pământului, iar Luna s-ar fi format din material ejectat din mantaua Pământului. Acest lucru ar explica similitudinea compoziţiei dintre Pământ şi Lună", afirmă profesorul Andreas Pack, director al Centrului de Geologie al Universităţii Göttingen şi şeful Diviziei de Geochimie și Geologie Izotopică.