Dureri de cap, amețeli, probleme de echilibru și vedere încețoșată? S-ar putea ca vinovat să fie ADN-ul neanderthalian - studiu

Dureri de cap, amețeli, probleme de echilibru și vedere încețoșată? S-ar putea ca vinovat să fie ADN-ul neanderthalian - studiu
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Dacă te confrunți frecvent cu dureri de cap, amețeli, probleme de echilibru și vedere încețoșată, s-ar putea ca vinovat să fie ADN-ul neanderthalian, arată un studiu recent.

Acestea sunt simptome comune ale malformațiilor Chiari, defecte structurale în care partea inferioară a creierului (cerebelul) se extinde în canalul spinal. Persoanele cu această afecțiune au o formă a craniului asemănătoare cu cea a omului de Neanderthal, ceea ce a dus la formularea unei teorii cunoscute sub numele de Ipoteza de Introgresie Arhaică Homo, conform căreia această malformație ar putea fi o moștenire genetică apărută în urma încrucișării dintre oamenii moderni și speciile umane dispărute, scrie Phys.org.

Pentru a verifica această ipoteză, cercetătoarea Kimberly Plomp, de la University of the Philippines Diliman (Filipine), alături de colegii săi, s-a concentrat pe Chiari de tip 1, forma cea mai ușoară a afecțiunii, care afectează aproximativ 1 din 100 de oameni.

Echipa a creat modele 3D ale craniilor pentru 46 de adulți afectați și pentru 57 de persoane sănătoase, folosind scanări CT.

Analiza matematică a arătat că persoanele cu Chiari 1 prezintă un os occipital mai mic și mai plat, acesta fiind osul situat la baza și în spatele craniului.

De asemenea, s-a constatat o compresie mai mare a creierului în zona în care cerebelul se sprijină pe baza craniului, o regiune esențială pentru controlul echilibrului și al mișcărilor.

Cercetătorii au comparat apoi aceste modele moderne cu modele digitale ale craniilor pentru opt specii arhaice de HomoHomo sapiensHomo erectusHomo heidelbergensis și Homo neanderthalensis.

Rezultatul? Baza craniilor persoanelor cu Chiari 1 seamănă cel mai mult cu cea a omului de Neanderthal, în timp ce craniile din grupul de control seamănă mai degrabă cu cele ale oamenilor moderni.

Cercetarea subliniază modul în care ADN-ul neanderthalian poate influența sănătatea noastră în prezent. Majoritatea persoanelor cu origini non-africane poartă în genomul lor între 1% și 2% ADN neanderthalian.

Pasul următor pentru cercetătorii de la Universitatea din Filipine este să caute aceste gene neanderthaliene în ADN-ul persoanelor diagnosticate cu malformații Chiari.

Dacă vor fi identificate, acest lucru ar putea duce la o înțelegere mai profundă a originii afecțiunii, precum și la posibilitatea unei diagnosticări precoce și a unor intervenții chirurgicale mai eficiente.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇