Cum să faci pe oricine să te placă – sfaturi de la un expert în comunicare

Cum să faci pe oricine să te placă – sfaturi de la un expert în comunicare
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Un expert în comunicare ne dezvăluie câteva trucuri pe care le putem încerca pentru a-i face pe cei din jur să ne placă mai mult.

Controlarea ticurilor nervoase, menţinerea unghiilor curate, alegeri vestimentare care să ne avantajeze şi emanarea de “căldură” sunt câteva dintre lucrurile pe care le putem face pentru a ne îmbunătăţi charisma, spune Michelle Bowden, orator profesionist certificat, care susţine cursuri de comunicare persuasivă şi ajută companii internaţionale să câştige proiecte de milioane de dolari, potrivit Daily Mail.

„Este demonstrat faptul că oamenii agreabili sunt cei care ajung cel mai departe în viaţă. Chiar dacă nu eşti cel mai isteţ sau nu ai cea mai multă experienţă, dacă eşti cel mai agreabil, vei fi deseori cel mai convingător pe moment”, explică Bowden.

ADVERTISING

Pe de altă parte, oamenii antipatici îi pot face pe ceilalţi să se simtă incomod şi judecaţi şi pot chiar să inspire teamă. Sunt patru comportamente principale care îi pot face pe ceilalţi să nu te agreeze, potrivit lui Bowden: să ai o îngrijire personală deficitară, să le strici distracţia altora şi să ignori sau să vorbeşti peste alte persoane.  

Iată cum să faci pe oricine să te placă – şi să obţii ceea ce-ţi doreşti

Pentru început, fii atrăgător

Dacă nu ai observat singur acest lucru deja, sunt studii care indică faptul că oamenii care nu se încadrează în criteriile de ordin estetic dominante ale societăţii sunt mai puţin favorizaţi în viaţă decât cei care se încadrează.

ADVERTISING

De exemplu, un studiu realizat în 2011 de un cercetător de la Harvard a arătat că femeile care se machiază sunt văzute ca fiind mai atrăgătoare, mai competente, mai agreabile şi mai de încredere decât cele care nu o fac.

Nu trebuie însă să te naşti neapărat atrăgător, ne linişteşte Bowden, ci trebuie doar să ştii să îţi scoţi în evidenţă calităţile şi trăsăturile. Un păr îngrijit şi o tunsoare care te avantajează, haine curate şi călcate, o igienă personală bună sunt lucruri care contează atunci când vine vorba de persuasiune.

Zâmbeşte, inclusiv cu ochii

Zâmbetul denotă pozitivitate.

Oamenii care zâmbesc sunt văzuţi de cei din jur ca fiind mai siguri pe ei, mai pozitivi şi mai atrăgători. Ba zâmbitul te poate face chiar să pari mai tânăr.

ADVERTISING

Este benefic şi pentru tine, pentru că atunci când zâmbeşti sunt eliberate în organism endorfine şi alte substanţe chimice care te ajută să te relaxezi şi să te simţi bine. Nu uita să zâmbeşti şi cu ochii.

Râzi şi foloseşte simţul umorului pentru a negocia

Simţul umorului nu este doar o calitate pe care o căutăm atunci când ne alegem un partener de viaţă, ci şi o metodă de a negocia mai eficient.

Atunci când râd, oamenii sunt mai puţin defensivi şi devin mai spontani şi mai puţin inhibaţi.

Mâinile la vedere şi fără gesturi nervoase

Atunci când îţi ţii mâinile la vedere transmiţi siguranţă, cei din jurul tău ştiu că nu au de ce să se teamă, spune Bowden.

Indiferent dacă stai în picioare sau jos, aliniază-ţi umerii cu interlocutorul tău şi ţine mâinile într-o poziţie deschisă pentru a indica faptul că eşti interesat şi angajat în conversaţie.

Nu face gesturi care i-ar putea distrage atenţia persoanei cu care vorbeşti şi ar putea chiar să o facă să aibă mai puţină încredere în tine, cum a fi să stai cu braţele încrucişate, să ţii mâinile în buzunar, să-ţi atingi faţa şi părul sau să te joci cu inelele ori cu alte obiecte similare.

Ascultă şi nu vorbi peste alţii

„Cei mai mulţi oameni nu ascultă cu intenţia de a înţelege, ascultă cu intenţia de a răspunde”, spune Stephen Covey, autorul The 7 Habits of Highly Effective People.

Încearcă să asculţi atunci când cineva vorbeşte şi ia o mică pauză înainte de a-ţi spune punctul de vedere, mai spune Bowden.

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇